A- A+
Με επιπλέον ELA 700 εκατ. ευρώ για 3 εβδομάδες καλούνται να τη «βγάλουν» οι ελληνικές τράπεζες
Κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ αύξησε το περιθώριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA η ΕΚΤ, παρά τις εκροές της προηγούμενης εβδομάδας.

Από τις 20 Μαΐου, δηλαδή για διάστημα τριών εβδομάδων, το πλαφόν δανεισμού μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει αυξηθεί κατά μόλις 700 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό σε μία περίοδο επιτάχυνσης των εκροών καταθέσεων. Μόνο την περασμένη εβδομάδα η μείωση των υπολοίπων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω και της φημολογίας περί επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, έφτασε τα 1 δισ. ευρώ.

Το «κούρεμα»

Στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ την Τρίτη, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο «κουρέματος» των τίτλων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και είναι κατατεθειμένοι στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω του ELA.

Παρ΄ ότι η σχετική απόφαση αναβλήθηκε για μία ακόμη εβδομάδα, η διαρροή ότι υπήρξε συζήτηση για το θέμα, λειτουργεί ως πίεση προς την κυβέρνηση να τα βρει με τους πιστωτές της χώρας.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η ΕΚΤ προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα έλθουν πιο κοντά από ποτέ, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από ενέχυρα που τους εξασφαλίζουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος.

Εκροές 3,8 δισ. το Μάιο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το «μαξιλάρι» ρευστότητας στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σήμερα στα 35 δισ. ευρώ, ποσό αυτό θα μπορούσε να μεταβληθεί σημαντικά στην περίπτωση που υπάρξει αναθεώρηση στα haircuts.

Μέσα στο Μάιο η ΕΚΤ έχει αυξήσει το όριο χρηματοδότησης μέσω του ELA κατά 3,8 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι η διέρρευσε από τις καταθέσεις δημοσίου και ιδιωτών το ίδιο διάστημα.

Η GS εκτιμά πως η συνολική χρήση χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα έχει αυξηθεί στα 117 δισ. ευρώ έναντι των 113 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.