A- A+
DJ: Έρχεται συμφωνία «take it or leave it» για Ελλάδα - Σε εξέλιξη 5μερής στο Βερολίνο
Κείμενο για μια συμφωνία διάσωσης που θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση σε μία ένδειξη ότι η υπομονή τους εξαντλείται ετοιμάζουν οι δανειστές.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, στο Βερολίνο τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιείται συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται παρουσία του καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αξιωματούχοι ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έστειλαν ένα προσχέδιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια.

Τελική προσφορά στον Τσίπρα

Στη συνάντηση που πραγματοποιείται στο Βερολίνο επιδίωξη είναι να καταλήξουν σε αυτό που ένας αξιωματούχος ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες χαρακτήρισε "τελική" προσφορά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι πιθανότητα θα παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα του θέσει ένα ξεκάθαρο δίλημμα.

Η απόρριψη του θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία, κεφαλαιακούς ελέγχους και μια πιθανή έξοδο από το ευρώ.

Διάσπαση ή χρεοκοπία

Η αποδοχή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νίκησε τις εκλογές του Ιανουαρίου με την υπόσχεση να σταματήσει και να αναστρέψει τη λιτότητα που έχουν επιβάλει οι πιστωτές στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την έκτακτη βοήθεια που λαμβάνει από το 2010, μεταδίδει το πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών έχουν αναφέρει ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα, με τις βασικές διαφορές να διατηρούνται στα επίμαχα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας καθώς και στο πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Το προσχέδιο έχει στόχο να ορίσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να συμφωνήσει η Αθήνα προκειμένου να έχει πρόσβαση στην επόμενη δόση βοήθειας ύψους έως 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία η Ελλάδα χρειάζεται για να αποφύγει την πτώχευση μέχρι το αργότερο τον Ιούλιο, όπως σημειώνει το πρακτορείο.