A- A+
Δωρεάν συμβουλές σε ελληνικές ΜΜΕ από το ALBA - Νέα υπηρεσία
Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα από στελέχη επιχειρήσεων που παράλληλα κάνουν το μεταπτυχιακό τους, προσφέρει το ALBA.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία εξωστρέφειας διαδραματίζεται τα 2 τελευταία χρόνια στην ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα.

Το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece σε συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Indiana University (Kelley School of Business), το Endicott College, το Virginia Commonwealth University, και άλλα, έχει αναπτύξει μια καινοτόμα διαδικασία εκπαίδευσης φοιτητών.

Η παροχή συμβουλών

Η βασική ιδέα είναι η παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα από στελέχη επιχειρήσεων που παράλληλα κάνουν το μεταπτυχιακό τους σε κάποιο συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό.

Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με κάποια επιχειρηματική πρόκληση που αντιμετωπίζουν από ομάδα φοιτητών με σχετικό επαγγελματικό υπόβαθρο.

Η συμβουλευτική που λαμβάνουν προσθέτει νέα προοπτική στον τρόπο αντιμετώπισης της επιχειρηματικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν και τους ωθεί να βρουν τις λύσεις που ψάχνουν μέσα από ένα νέο "οπτικό πρίσμα".

Η επιλογή των εταιρειών

Οι φοιτητές αντίστοιχα έρχονται αντιμέτωποι με πραγματικές επιχειρηματικές προκλήσεις δίνοντας τους την ευκαιρία να συνεργαστούν με στελέχη ελληνικών εταιρειών.

Η επιλογή των επιχειρήσεων γίνεται από το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA, ενώ κλιμάκιο καθηγητών των ξένων Πανεπιστημίων επισκέπτονται τις εταιρείες στην Ελλάδα για να αποτυπώσουν το πρακτικό πρόβλημα που οι φοιτητές τους θα πρέπει να επιλύσουν μετά από έρευνα και εργασία κάποιων μηνών.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ελληνικές επιχειρήσεις ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για να γνωρίσουν από κοντά τις ομάδες των φοιτητών που θα συνεργάζονταν. Η διαδικασία της συμβουλευτικής ολοκληρώνεται με την τελική παρουσίαση της ομάδας των φοιτητών στην επιχείρηση στα πλαίσια της επίσκεψής τους στην Ελλάδα.

Τα ξένα πανεπιστήμια

Το επόμενο στάδιο είναι οι φοιτητές των ξένων Πανεπιστημίων να συνεργαστούν με φοιτητές του ALBA για να επιλύσουν επιχειρηματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες.

Προγράμματα τέτοιου τύπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Harvard.

Eδώ και δεκαετίες οι φοιτητές τους ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να επιλύσουν επιχειρηματικά προβλήματα τοπικών επιχειρήσεων κερδίζοντας έτσι σημαντική πρακτική εμπειρία.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων που προσπαθούν να δείξουν εξωστρέφεια και να αναπτυχθούν σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, το ALBA ανέπτυξε συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα τελευταία 2 χρόνια πάνω από 10 Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν επισκεφτεί το ALBA στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών, προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής σε μεγάλο αριθμό ελληνικών Start-ups και MME.