A- A+
Στα €35 δισ. οι απώλειες καταθέσεων λόγω «Πρώτης φορά Αριστερά» - Εκροές €6,3 δισ. τον Απρίλιο
Απογοητευτικά για την πορεία των καταθέσεων ήταν όπως αναμενόταν και τα στοιχεία του Απριλίου, με τις εκροές να επιταχύνονται. Σε χαμηλό 10 ετών τα μεγέθη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η συνολική διαρροή από Δημόσιο και από ιδιωτικό τομέα έφτασε τον Απρίλιο τα 6,29 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 1,39 δισ. ευρώ προήλθαν από δημόσιους φορείς, τα 1,15 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις και τα 3,49 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά.

Χαμηλό 10,5 ετών

Πλέον οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 142,75 δισ. ευρώ, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2004, πριν από περίπου 10,5 χρόνια.

Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, δηλαδή μέσα σε πέντε μήνες, έχουν κάνει φτερά 35,1 δισ. ευρώ, με τις περισσότερες αναλήψεις να πραγματοποιούνται από λογαριασμούς φυσικών προσώπων, περί τα 21,63 δισ. ευρώ.

Ακολούθησαν οι επιχειρήσεις με συνολική εκροή στο υπό εξέταση πεντάμηνο ύψους 7 δισ. ευρώ και το δημόσιο με 4,45 δισ. ευρώ.

Σπάνε προθεσμιακές

Είναι εντυπωσιακό πάντως το γεγονός ότι η μεγαλύτερη διαρροή προέρχεται από λογαριασμούς προθεσμίας.

Τα νοικοκυριά διέκοψαν πρόωρα ή δεν ανανέωσαν προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 3,13 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο η μείωση των υπολοίπων τους έφτασε τα 20,8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εμφανίζουν οι λογαριασμοί Ταμιευτηρίου των φυσικών προσώπων, με τα υπόλοιπά τους να μένουν σχεδόν αμετάβλητα, πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, με απώλειες μόλις 830 εκατ. ευρώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Απριλίου 2015.