A- A+
Η στάση πληρωμών στα δάνεια μετά τις εκλογές έπληξε τις τράπεζες - Με ζημιές το α΄ τρίμηνο
Όνειρο φαίνεται πως ήταν και πάει η επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία το 2015, καθώς μετά τις εκλογές έχουν ανατραπεί όλες οι αισιόδοξες προβλέψεις.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των επισφαλειών, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά τρίμηνα συνεχούς αποκλιμάκωσης, καθώς μετά την προκήρυξη των εκλογών και ειδικά μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, οι δανειολήπτες κήρυξαν ...στάση πληρωμών.

Τα αποτελέσματα της αβεβαιότητας και του γυρίσματος της οικονομίας σε ύφεση φαίνονται ξεκάθαρα στα μεγέθη α΄ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες τις προηγούμενες ημέρες, με τις ζημιές σε επίπεδο ομίλων να φτάνουν τα 440 εκατ. ευρώ για τους τέσσερις μεγαλύτερους του κλάδου.

Νέες προβλέψεις

Οι νέες καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν στο α΄ τρίμηνο ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. ευρώ, αναγκάζοντας τις τράπεζες να συνεχίσουν την πολιτική υψηλών προβλέψεων.

Στο πλαίσιο αυτό τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών ομίλων επιβαρύνθηκαν με απομειώσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ, μην επιτρέποντας σε καμία τράπεζα να εμφανίσει κέρδη.

Την ίδια στιγμή σοκ προκαλεί η μείωση της καταθετικής βάσης, η οποία σε ενοποιημένη βάση ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ.

Έρχονται αυξήσεις

Πλέον, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι μία νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι αναπόφευκτη.

Μόνο που αυτή τη φορά, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, οι αγορές είναι κλειστές και το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ από το τραπεζικό πακέτο έχει επιστρέψει στους δανειστές μετά την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Άρα λεφτά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν, παρά μόνο των πιστωτών και των καταθετών. Το καλό είναι πάντως πως η ανάγκη για νέες αυξήσεις κεφαλαίου δεν είναι τόσο επείγουσα.

Οι ελπίδες

Ωστόσο, εκτιμάται ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2016 θα χρειαστεί να διενεργηθούν νέες εκδόσεις μετοχών. Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές διοικήσεις ευελπιστούν ότι έως τότε το κλίμα θα έχει φτιάξει.

Η βελτίωσή του θα επιτρέψει και τη συνέχιση εφαρμογής του πλάνου αναδιάρθρωσης, το οποίο μετά τις εκλογές έχει παγώσει καθώς δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα στοιχεία ενεργητικού που θέλουν να πουλήσουν οι ελληνικοί όμιλοι για να στηρίξουν τα κεφάλαιά τους.

«Ποιος θα ενδιαφερθεί για μία ελληνική ασφαλιστική εταιρεία με αυτές τις συνθήκες;» αναρωτιέται χρηματιστηριακός αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο. Προσθέτει ότι όσοι κάνουν προσφορά, γνωρίζοντας τις ανάγκες των τραπεζών, θα θέλουν να ψωνίσουν μισοτιμής...

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου

Οι επίσημες ανακοινώσεις των τραπεζών για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου είναι οι εξής:

- Alpha Bank

- Εθνική Τράπεζα

- EUROBANK

- Τράπεζα Πειραιώς

- Attica Bank