A- A+
ELA: Πρώτη φορά χωρίς αύξηση μετά την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε ο Σόιμπλε για capital controls
Σταθερό, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το όριο χρηματοδότησης από τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου την Τετάρτη, το όριο δανεισμού των τεσσάρων συστημικών ομίλων από το έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, παρέμεινε σταθερό στα 80,2 δισ. ευρώ.

Περιθώριο 3 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα δανειστεί περί τα 77,2 δισ. ευρώ, άρα το περιθώριο επιπλέον χρηματοδότησης μετά από αυτήν την απόφαση παραμένει στα 3 δισ. ευρώ, όσο ήταν και την περασμένη εβδομάδα.

Κατά ορισμένες πηγές, δεν ζητήθηκε αυτήν την εβδομάδα αύξηση του ELA, καθώς οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου, η ΕΚΤ δεν έλαβε καμία απόφαση για το haircut που εφαρμόζει στα ενέχυρα που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, μεταθέτοντας για το μέλλον μία τέτοια παρέμβαση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Σόιμπλε για capital controls

Κι ενώ αναστάτωση προκάλεσε στην αγορά η εκτίμηση της βουλευτού της Ντόρας Μπακογιάννη ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα επιβληθούν capital controls το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στο θέμα αναφέρθηκε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό σενάριο η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κατά τη συζήτησή του με τον Αμερικανό καθηγητή οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit είπε πως η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας μέλους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών ο Ρόγκοφ πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για πέντε ή δέκα χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της.

Με αυτό τον τρόπο εκ των πραγμάτων ένα ευρώ στην Ελλάδα θα έχει μικρότερη αξία από ένα ευρώ στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Γι’ αυτό τον λόγο τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα.