A- A+
Αργεί η άνοδος των επιτοκίων - Αμετάβλητο στο 1,25% το επιτόκιο της ΕΚΤ
Αμετάβλητο στο 1,25% διατήρησε το επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ούτε τον Ιούνιο, ανακουφίζοντας τους δανειολήπτες στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον έως και τον ερχόμενο Ιούλιο δεν αναμένονται μαζικές μεταβολές στα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών. Μεταβολές θα υπάρξουν μόνο σε όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με τα διατραπεζικά επιτόκια euribor, τα οποία αλλάζουν σε καθημερινή βάση.

Υπενθυμίζεται ότι την άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές Απριλίου, ακολούθησε μπαράζ αυξήσεων στα επιτόκια κυρίως των χορηγητικών προϊόντων.

Από τη φρασεολογία που χρησιμοποίσε ο διοικητής της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας στις 5/5, προκύπτει ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα επιτόκια ούτε τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη χθεσινή συνεδρίαση οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα σκαρφάλωνε στο 1,75% έως και το τέλος του 2011.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Τρισέ δείχνουν ότι η άνοδο του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη θα καθυστερήσει περισσότερο.