A- A+
Καταθέσεις: Αυξήστε την απόδοσή σας ...ξοδεύοντας
Στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι καταθέτες πρέπει να κινηθούν έξυπνα για να αυξήσουν την απόδοση που κερδίζουν για τα χρήματά τους.

Τα επιτόκια στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, τρεχούμενους και ταμιευτηρίου, έχουν πλέον υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ

Πενιχρά επιτόκια

Δεν ξεπερνούν στην πλειονότητα των προγραμμάτων το 0,30%, ακόμη και για ποσά που φτάνουν τις 10.000 ευρώ. Καταθέτες με αυτό το ύψος των αποταμιεύσεων θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αν λάβουν το χρόνο σε τόκους το ποσό των 25 ευρώ.

Κι όμως υπάρχει ένας παράδοξος τρόπος με τον οποίο οι καταθέτες μπορούν να αυξήσουν το ετήσιο όφελός τους έως και κατά 10 φορές, όχι αυξάνοντας, αλλά ξοδεύοντας τα χρήματά τους.

Το μυστικό κρύβεται στον τρόπο πληρωμής των εξόδων τους.

Ο τρόπος πληρωμής

Πλέον όλοι οι καταθετικοί λογαριασμοί συνοδεύονται από μία χρεωστική κάρτα.

Αν λοιπόν ο καταθέτης δεν αλλάξει στις συνήθειές του τίποτε άλλο, πέραν από τον τρόπο πληρωμής των αγορών του, μπορεί να πετύχει σημαντικά κέρδη, αυξάνοντας το ετησιοποιημένο όφελος από το καταθετικό του προϊόν ακόμη και σε διψήφια επίπεδα.

Αντί δηλαδή να πληρώνει με μετρητά, να κάνει χρήση της χρεωστικής του κάρτας σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές, με άμεση χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού.

Με αυτόν τον τρόπο για κάθε πληρωμή που κάνει με την κάρτα του θα κερδίζει χρήμα, μιας και όλες οι χρεωστικές κάρτες είναι συνδεδεμένες με κάποιο πρόγραμμα επιβράβευσης.

Παράδειγμα

Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην αγορά πρόγραμμα που με μέση κατάθεση κάτω από τα 700 ευρώ προσφέρει όφελος που φτάνει ακόμη και τα 300 ευρώ το χρόνο.

Αν ο καταθέτης κάθε μήνα ξοδεύει το ποσό των 670 ευρώ με τη χρεωστική του κάρτα στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της τράπεζας, κερδίζει σε ετήσια βάση επιστροφή μετρητών 300 ευρώ.

Δηλαδή αν το μέσο υπόλοιπό του ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, τότε μέσω της κατάθεσης αυτής θα κερδίζει απόδοση 30%, από τις επιστροφές μέσω της χρεωστικής κάρτας.

Σαν να τοκίζει την κατάθεσή του με τις αγορές του!

Τα προγράμματα επιβράβευσης

Η κάθε τράπεζα προσφέρει το δικό της πρόγραμμα επιβράβευσης, που είναι συνδεδεμένο με τις χρεωστικές της κάρτες.

Συγκεκριμένα

Η Alpha Bank προσφέρει το πρόγραμμα Bonus. Ο καταθέτης χρησιμοποιώντας για τα ψώνια του τη χρεωστική κάρτα Ameircan Express Bonus, η οποία παρέχεται με ετήσια συνδρομή 10 ευρώ, κερδίζει πόντους ως εξής:

- 6 πόντους για κάθε 1 ευρώ αγορών στους μεγάλους συνεργάτες του προγράμματος

- 3 πόντους για κάθε 1 ευρώ στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

- 1,5 πόντο για κάθε 1 ευρώ σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση σε Ελλάδα και εξωτερικό

Οι πόντοι αυτοί εξαργυρώνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις του προγράμματος, όπως στα ΑΒ Βασιλόπουλος, στην BP, στην Aegean, στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και σε άλλες.

Πού εξαργυρώνονται οι πόντοι


Η Eurobank έχει συνδέσει το πρόγραμμα επιβράβευσης Επιστροφή με όλες τις χρεωστικές της κάρτες.

Η κάρτα προσφέρει επιστροφή μετρητών ως ποσοστό επί των αγορών σε περισσότερες από 6.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με το σήμα της Επιστροφής.

Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 1% έως 20%. Η εξαργύρωση μέρους ή του συνόλου των ευρώ που έχετε συγκεντρώσει μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε από τις 6.000 επιχειρήσεις του Προγράμματος Επιβράβευσης Επιστροφή, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου σε μία από τις επόμενες αγορές σας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες όπως IKEA, ATTICA, EKO, BEΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, OTE, COSMOTE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, INTERSPORT, HONDOS CENTER, JUMBO.

Πού εξαργυρώνονται τα ευρώ


Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει τη χρεωστική κάρτα ΑΒ Plus MasterCard Debit, σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία είναι συνδεδεμένη με το δημοφιλές πρόγραμμα πιστότητας ΑΒ Plus.

Οι κάτοχοί της, χρησιμοποιώντας τις ΑΒ Plus MasterCard, κερδίζουν επιπλέον πόντους ΑΒ Plus από όλες τις αγορές σε επιχειρήσεις με το σήμα της MasterCard στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διπλάσιους πόντους στα ΑΒ Βασιλόπουλος (οι διπλοί πόντοι δεν ισχύουν για προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά ή άλλες προωθητικές ενέργειες).

Οι πόντοι που συγκεντρώνονται με τις νέες κάρτες προστίθενται στους πόντους που συλλέγονται με την κάρτα ΑΒ Plus και οι κάτοχοι κερδίζουν περισσότερες Επιταγές Έκπτωσης ΑΒ Plus αξίας €6 από τα ΑΒ Βασιλόπουλος, σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά, με την ΑΒ Plus MasterCard Credit κερδίζετε:

• 1 πόντο ΑΒ Plus για κάθε €3 αγορών που πραγματοποιείτε στα καταστήματα AB
• 1 πόντο ΑΒ Plus για κάθε €10 αγορών που πραγματοποιείτε οπουδήποτε αλλού
• 100 πόντους καλωσορίσματος ΑΒ Plus με την πρώτη σας αγορά

Οι πόντοι που συγκεντρώνετε με την ΑΒ Plus MasterCard Credit αθροίζονται με τους πόντους που έχετε ήδη συγκεντρώσει με το πρόγραμμα ΑΒ Plus. Όταν συγκεντρώσετε 200 πόντους, κερδίζετε μία επιταγή έκπτωσης AB Plus, αξίας 6 ευρώ.


Η Εθνική Τράπεζα έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου τη λειτουργία του νέου προγράμματος επιβράβευσης Go4more.

Οι πελάτες της χρησιμοποιώντας τη χρεωστική τους κάρτα κερδίζουν πόντους, τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν στους μεγάλους συνεργάτες του προγράμματος.

Η Εθνική Τράπεζα έχει λανσάρει εδώ και λίγους μήνες τη νέα χρεωστική κάρτα Debit MasterCard που δίνει τη δυνατότητα διενέργειας και ανέπαφων συναλλαγών.

Οι κάτοχοί της κερδίζουν 1 πόντο, κατ’ ελάχιστο, ανά 3 ευρώ αξίας συναλλαγής, με μέγιστο 5.000 πόντους/μήνα.

Οι πόντοι εξαργυρώνονται με την ίδια κάρτα στους μεγάλους συνεργάτες του προγράμματος Go4more.

Supermarkets, πρατήρια καυσίμων, πολυκαταστήματα, τηλεφωνία & Internet, ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπηρεσίες υγείας & ομορφιάς, παιδικά είδη, ηλεκτρονικά & ηλεκτρικά είδη είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας.

Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να εξαργυρώσετε τους πόντους σας σε επιλεγμένα προϊόντα της Τράπεζας.

Πού εξαργυρώνονται οι πόντοι