A- A+
Φορολογία ΙΧ - Τέλη βάση εμπορικής αξίας κι όχι κυβισμού - Χαράτσι στα παλαιά - Αλλάζουν όλα
Σε δραστικές αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων προχωρά άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, αλλάζοντας δραστικά τον τρόπο υπολογισμού των επιβαρύνσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση του νέου καθεστώτος φορολόγησης, αρχίζει διάλογο με τους φορείς της αγοράς, ώστε να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα εφαρμοστούν ακόμη και από φέτος.

Η κυριότερη αλλαγή αφορά στη βάση υπολογισμού για τη φορολόγηση των ΙΧ, που πλέον δε θα είναι ο κυβισμός του οχήματος, αλλά η εμπορική του αξία.

Επιπλέον, γίνεται ακριβότερη η κατοχή παλαιών αυτοκινήτων, με την επιβολή τέλους περιβάλλοντος.

Οι 6 αλλαγές.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης βρίσκονται:

1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι' αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).