A- A+
Η κυβέρνηση σχεδιάζει φόρο στις καταθέσεις για ένα ποσό και πάνω - Κίνδυνος πανικού
Την επιβολή ενός φόρου σε καταθέσεις συγκεκριμένου ύψους και πάνω έχει προτείνει στους δανειστές το υπουργείο Οικονομικών, ως μέτρο αύξησης των κρατικών εσόδων.

Την πληροφορία αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή», σε δημοσίευμα της οποίας αναφέρεται πως αναζητούνται κι άλλοι τρόποι πέραν της αύξησης του ΦΠΑ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας.

Τα τρία μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν μέτρα, όπως:

  • Η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 500 ευρώ (πλην ΑΤΜ) ύψους 0,1%
  • Η αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών
  • Η επιβολής κάποιου φόρου σε καταθέσεις από ένα επίπεδο και πάνω.

Ο κίνδυνος bank run

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, για το φόρο επί των καταθέσεων η συζήτηση έχει επεκταθεί και στις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ριψοκίνδυνο σχέδιο που χρειάζεται εάν τελικώς εφαρμοστεί επικοινωνιακή στήριξη προκειμένου να μην δημιουργηθεί πανικός στους καταθέτες.

Από τη στιγμή που θα επιβάλλεται φόρος επί του ύψους των καταθέσεων, το μέτρο θα ισοδυναμεί με «κούρεμά» τους, μιας και το δημόσιο θα «σηκώνει» μέρος τους από το λογαριασμό των καταθετών.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέο κύμα εκροών από τις τράπεζες, από καταθέτες που θα προσπαθήσουν να διασώσουν τις αποταμιεύσεις.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν κατηγορηματικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, θα επιβληθούν φόροι στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στις υψηλές τραπεζικές καταθέσεις.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα επικαλούνται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσων με τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση συζητά την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις καταθέσεις από ένα ύψος και πάνω.