A- A+
Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ELA των ελληνικών τραπεζών - «Σωσίβιο» με νέα ενέχυρα
Κρίσιμη συνεδρίαση για τις ελληνικές τράπεζες η σημερινή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφορικά με τα περιθώρια χρηματοδότησης από το μηχανισμό ELA.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - δανειστών έχει αυξήσει τις πιέσεις στο εσωτερικό της Ευρωτράπεζας για λήψη μέτρων περιορισμού της έκθεσης του Ευρωσυστήματος στον ελληνικό κίνδυνο.

Τα περιθώρια ασφαλείας

Τέτοια μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τη διατήρηση ή ακόμη και μείωση του περιθωρίου άντλησης ρευστότητας από τον ELA ή την αύξηση του «κουρέματος» των ενεχύρων που φέρουν ελληνικό ρίσκο.

Στη δεύτερη περίπτωση, το ανώτατο πλαφόν δανεισμού από τον ELA θα περιοριζόταν σε επίπεδα μερικών δισ. ευρώ, πάνω από το τρέχον όριο χρηματοδότησης των 80 δισ. ευρώ.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι ελληνικές αρχές σε περίπτωση που οι εκροές αυξάνονταν τις επόμενες εβδομάδες, θα αναγκάζονταν να λάβουν μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, για να προστατευτεί το τραπεζικό σύστημα.

Σωσίβιο με νέα ενέχυρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Τράπεζα της Ελλάδας έχει βρει μία λύση για να κάνει δεκτά επιπλέον ενέχυρα ύψους 6 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, για την παροχή ρευστότητας από τον ELA.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, η κίνηση αυτή θα διευρύνει την έκταση της χρηματοδότησης από τον ELA κατά περίπου 3 δισ. ευρώ μετά το «κούρεμα» των ενεχύρων.

Τα νέα ενέχυρα θα είναι τραπεζικά ομόλογα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Το δημοσίευμα, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος της ΕΚΤ, αναφέρει επίσης ότι η ΕΚΤ μάλλον δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα.