A- A+
Φόρος 1 - 2 τοις χιλίους στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ - Και δύο φόροι έκπληξη!
Την επιβολή φόρου σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ περιλαμβάνει πρόταση της κυβέρνησης για να κλείσει η δημοσιονομική «τρύπα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την επιβολή φόρου σε κάποιες τραπεζικές συναλλαγές με συντελεστή που θα ξεκινά από 1 τοις χιλίοις και θα εφαρμόζεται σε ποσά άνω των 500 ευρώ.

Ο συντελεστής ανάλογα με το ύψος και το είδος της συναλλαγής θα φτάνει έως και το 2 τοις χιλίοις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει από αυτό το τέλος ένα ποσό που μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ.

Εκτός (;) ΑΤΜ - ebanking

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, στο σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, ο φόρος δε θα επιβάλλεται στις συναλλαγές που γίνονται μέσω ΑΤΜ και λοιπών εναλλακτικών δικτύων.

Αλλά, θα εφαρμόζεται μόνο σε όσες συναλλαγές γίνονται στο γκισέ, για ποσά άνω των 500 ευρώ.

Εξάλλου, το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ ανέφερε πως εκτός από την επιβάρυνση αυτή θα υπάρξουν και δύο φόροι έκπληξη, οι οποίοι θα είναι έκτακτοι με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων τη δύσκολη φετινή χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως εγκαταλείπονται τα σχέδια για φόρο 3% - 6% στα εμπορικά καταστήματα των τουριστικών περιοχών.

Τα παλαιά σχέδια

Σύμφωνα με παλαιότερες διαρροές, η κυβέρνηση σχεδίαζε την καθιέρωση ενός τέλους ανάληψης καταθέσεων από το πρώτο ευρώ (0,001 ευρώ η επιβάρυνση).

Αυτό θα παρακρατείται τόσο κατά τις συναλλαγές στο γκισέ της τράπεζας, όσο και στις συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσω ΑΤΜ και ηλεκτρονικής τραπεζικής (phone banking, web banking, κ.α.).

Σύμφωνα με τη λογική του μέτρου, σε 1.000 ευρώ ανάληψης, ανεξαρτήτως συναλλαγής, είτε για μισθοδοσία, είτε για εμπορικό σκοπό, θα επιβάλλεται παρακράτηση 1 ευρώ.