A- A+
«Καμπανάκι» ΕΣΕΕ για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας στην αγορά - Τι χάνεται κάθε μέρα
Κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας κοστίζει στην ελληνική οικονομία η παρατεταμένη περίοδος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κάθε μέρα που περνάει, μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους πιστωτές, χάνονται 22,3 εκ. ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας, κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας.

Μέτρια συμφωνία παρά ...τίποτα

Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι η τελική συμφωνία, «έστω και ως... μέτρια να χαρακτηριστεί ή κατώτερη των προσδοκιών, θεωρείται βέβαιο πως θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία, να λειτουργήσει ως ελατήριο, αφού η αγορά θα αφεθεί επιτέλους ελεύθερη να δουλέψει, τους υπόλοιπους μήνες του 2015».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αγορά βρίσκεται σε ακινησία, οι ενέσεις ρευστότητας δεν μπορούν να την συνεφέρουν και "πλέον θέλει "μετάγγιση αίματος" τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ για να επανεκκινήσει, αφού οι απώλειες του πρώτου πενταμήνου δύσκολα θα αναπληρωθούν μέσα στο 2015.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι την τελευταία πενταετία, σημειώθηκε πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο -26,2%, στο χονδρικό -37,1% και στα αυτοκίνητα -61,9%.

No Deal, No Grexit

Η επίσημη θέση του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι - όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ- να τελειώνουμε με τη τετράμηνη ακινησία της αγοράς από το καθεστώς "No Deal, No Grexit", αντικαθιστώντας το περιεχόμενο της αρχικής συμφωνίας "χρήμα για το χρέος και χάρη για τη χώρα" στην οικονομική στρατηγική "χρήμα για την αγορά και ανάπτυξη για τη χώρα".

Η ΕΣΕΕ παραθέτει στην ανακοίνωσή της σειρά στοιχείων που δείχνουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

Αναφορικά με τη ρευστότητα στην αγορά, το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες, κατόπιν εντολών και κανόνων της Ε.Κ.Τ. στην Τ.τ.Ε. και πλέον μόνο μία στις 10, μικρομεσαία επιχείρηση ζητά δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες.

Ακόμη, η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του εμπορίου μόλις το 12%.