A- A+
Τράπεζες: «Κόβουν» δάνεια από όλους - Πτώση σε στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά
Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν τα υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά το Μάρτιο, με το ρυθμό μεταβολής τους να υποχωρεί στο -0,4% από -0,3% το Φεβρουάριο και 0% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Μάρτιο του 2011 η χρηματοδότηση προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα από τις τράπεζες παρουσίασε αρνητική καθαρή ροή 722 εκατ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι σε όλες τις κατηγορίες πίστης η κατάσταση επιδεινώθηκε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς τα κεφάλαια που έπεσαν στην αγορά ήταν λιγότερα από όσα επέστρεψαν στις τράπεζες.

Τόσο στα στεγαστικά, όσο και στα καταναλωτικά δάνεια καταγράφεται μείωση των υπολοίπων σε όλο το πρώτο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση για χρήμα από ιδιώτες με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα βρίσκεται στο ναδίρ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα δάνεια επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα την ούτως ή αλλιώς περιορισμένη ρευστότητά τους, σε κάποιον που πλήττεται από την ύφεση.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις παρουσίασε το Μάρτιο του 2011 αρνητική καθαρή ροή 310 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2010: αρνητική καθαρή ροή 632 εκατ. ευρώ), αλλά ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης παρουσίασε μικρή αύξηση και διαμορφώθηκε σε 1,1% έναντι 0,9% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 1,1%).

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Η καθαρή ροή των δανείων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 85 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα και ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής των δανείων αυτών μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2011: -0,4%, Φεβρουάριος 2011: 0,0%, Δεκέμβριος 2010: 0,3%).

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 326 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάρτιο του 2011, έναντι θετικής καθαρής ροής 58 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2010.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να μειωθεί περαιτέρω (Μάρτιος 2011: -2,0%, Φεβρουάριος 2011:-1,6%, Δεκέμβριος 2010: -1,3%).