A- A+
Νέο σχέδιο για τον ΦΠΑ: 18% με μετρητά, στο 15% αν γίνει η πληρωμή με κάρτα
Στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% για αγορές με μετρητά, και 15% για αγορές ορισμένων αγαθών με κάρτες, φαίνεται να συγκλίνουν η κυβέρνηση και οι δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων του Brussels Group αφορά νέο καθεστώς ΦΠΑ με τρεις διαφορετικούς συντελεστές και όχι δύο.

Ένας θα είναι ο ενιαίος και οι υπόλοιποι δύο θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και προϊόντα.

Πιο χαμηλός με κάρτες

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς περιλαμβάνει έναν ενιαίο συντελεστή 18% και δύο χαμηλότερους 15% και 7% ή 8%.

Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των προτάσεων είναι ο υψηλός - ενιαίος συντελεστής να αφορά αγορές με μετρητά και όσοι προχωρούν σε αγορές ορισμένων προϊόντων με κάρτα να έχουν μια έκπτωση τριών ποσοστιαίων μονάδων, που ουσιαστικά για εκείνες τις περιπτώσεις ο συντελεστής θα είναι 15%.

Αλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσει ο φορολογούμενος πιστωτική ή χρεωστική κάρτα αυτόματα το κράτος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης ή του επιτηδευματία και να εξασφαλίζει άμεσα την είσπραξη του ΦΠΑ.

Τα προϊόντα

Στον συντελεστή 18% θα είναι τα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα ακίνητα, οι τηλεπικοινωνίες (λογαριασμοί σταθερών - κινητών τηλεφώνων), τα αλκοολούχα ποτά, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα έπιπλα, τα είδη οικιακής χρήσης κ.τ.λ.

Ωστόσο μια σειρά προϊόντα που σήμερα είναι σε συντελεστή 13% είτε θα ανεβούν στο 15% είτε θα μειωθούν στο 8%.

Για παράδειγμα, για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, με βασικότερους αυτούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ που σήμερα είναι στο 13%, η κυβέρνηση δεν θέλει επ' ουδενί να βρεθούν στον υψηλό ενιαίο συντελεστή 18%.

Για αυτές τις δύο κατηγορίες η προσπάθεια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι να αυξηθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 15%.

Το φυσικό αέριο ως καύσιμο αναμένεται να ακολουθήσει τον δρόμο των πετρελαιοειδών, δηλαδή να βρεθεί από το 13% σήμερα στο 18%.

Ο χαμηλός συντελεστής

Ως αντιστάθμισμα από τις αυξήσεις - επιβαρύνσεις αυτές για τα νοικοκυριά εξετάζεται ορισμένες κατηγορίες τροφίμων να βρεθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή 8%, με πιθανότερες το ψωμί, το γάλα και τα αβγά.

Επίσης στον συντελεστή 7% ή το πολύ 8% θα βρεθούν και τα φάρμακα που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 6,5%.

Το κρέας, τα ψάρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, ο καφές, το τσάι, η ζάχαρη, το λάδι, το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι κ.ά. σήμερα είναι στο 13% και το υπουργείο Οικονομικών πιέζει τους θεσμούς να μην αυξηθούν στο 18% αλλά ορισμένα από αυτά να μεταφερθούν στο 15% και άλλα να κατεβούν στο 8%.

Ερωτηματικό παραμένει αν τελικά ο τουρισμός θα μείνει στον υπερμειωμένο συντελεστή ή θα βρεθεί στον μεσαίο συντελεστή 15%. Οι δανειστές πιέζουν να βρεθεί στον ενιαίο, δηλαδή στο 18%.