A- A+
Άνοιξε το Taxis για τις δηλώσεις εισοδήματος - Οδηγίες χρήσης, προθεσμίες και συχνές ερωτήσεις
Με καθυστέρηση αρκετών μηνών, το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή στο «αέρα» την εφαρμογή του Taxis για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2015. Οι πρώτες οδηγίες.

Η υπηρεσία "Υποβολή Δηλώσεων 2015" απευθύνεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να υποβάλει τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (E1) και τα συνυποβαλλόμενα Έντυπα Ε2, Ε3 φορολογικού έτους 2014, μέσω Διαδικτύου.

Η Είσοδος στην Υπηρεσία γίνεται με τη χρήση των Κωδικών πρόσβασης username και password που έχει λάβει ο ενδιαφερόμενος από το Taxisnet.

Το μενού λειτουργιών

Από το μενού λειτουργιών έχετε τη δυνατότητα :

  • Να υποβάλετε τα Έντυπα Ε1, Ε2, Ε3
  • Να τα εκτυπώσετε μετά την οριστική υποβολή τους
  • Να εκτυπώσετε την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου

Λάθος υποβολή

Επίσης μπορείτε να πληροφορηθείτε την τρέχουσα κατάσταση των Εντύπων ( Δεν έχει υποβληθεί - Έχει αποθηκευτεί προσωρινά - Έχει υποβληθεί οριστικά ), τον Αριθμό / Ημερομηνία Υποβολής.

Κατά την διαδικασία συμπλήρωσης των στοιχείων της δήλωσης, μπορείτε να κάνετε προσωρινή αποθήκευση και να συνεχίσετε αργότερα την ολοκλήρωσή της ώστε να την υποβάλετε οριστικά.

Κατά την υποβολή του εντύπου Ε1 γίνονται έλεγχοι ορθής συμπλήρωσης κωδικών - ποσών. Σε περίπτωση λανθασμένης συμπλήρωσης εμφανίζονται κόκκινες ενδείξεις στους αντίστοιχους πίνακες και κωδικούς της δήλωσης.

Αφού συμβουλευθείτε την περιγραφή των λαθών στον πίνακα μηνυμάτων, μπορείτε να διορθώσετε τα λανθασμένα στοιχεία και να υποβάλετε Οριστικά τη δήλωσή σας.

Προθεσμία έως 30/6

Οι δηλώσεις κανονικά θα έπρεπε να αρχίσουν να υποβάλλονται από το Φεβρουάριο, ωστόσο για μία ακόμη χρονιά η καθυστέρηση είναι μεγάλη.

Πλέον, εάν δεν αλλάξει κάτι, απομένουν 45 περίπου ημέρες για την υποβολή των δηλώσεων από 8 εκατ. και πλέον υπόχρεους.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται φέτος να δοθεί παράταση στην ισχύουσα προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Σε δόσεις ή εφάπαξ

Όπως έχει ήδη αποφασιστεί., ο φόρος μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ ή σε δόσεις, αρχής γενομένης από την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου.

Για όσους επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση, παρέχεται έκπτωση 2% επί του συνόλου του φόρου.

Οι δόσεις πρέπει να πληρωθούν στις 31/7, 30/9 και 30/11.

Τα προσυμπληρωμένα στοιχεία

Αυτόματα θα εμφανίζονται στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι δαπάνες για δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων που καταβλήθηκαν το 2014.

Οι σχετικές πληροφορίες θα προσυμπληρώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προς διευκόλυνση των φορολογουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι δε θα χρειάζεται να συμπληρώσουν τα πεδία που αφορούν:

  • Μισθούς - συντάξεις
  • Τόκους καταθέσεων
  • Τοκοχρεολυτικές δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων

Συχνές ερωτήσεις