A- A+
Κατά 5,66 δισ. ευρώ αύξησαν το δανεισμό από την ΕΚΤ οι τράπεζες τον Απρίλιο λόγω νέων εκροών
Ενδεικτικά της επιτάχυνσης των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο είναι τα στοιχεία για το δανεισμό τους από το Ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με αυτά, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 5,66 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Ο δανεισμός αυτός ήταν απαραίτητος για την αναπλήρωση των καταθέσεων που συνέχισαν να φεύγουν για έκτο συνεχή μήνα από τις τράπεζες.

Στα 74 δισ. ο ELA

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η έκθεση του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου σε 112,84 δισ. ευρώ από 107,18 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Από το ποσό αυτό τα 74,37 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τα υπόλοιπα 38,5 δισ. ευρώ απευθείας από την ΕΚΤ μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η ΕΚΤ προχώρησε στην αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω του ela κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 80 δισ. ευρώ, χωρίς να λάβει μέτρα «υποτίμησης» της αξίας των ενεχύρων που φέρουν ελληνικό κίνδυνο.

Οι διαρροές του Απριλίου

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs για την Ελλάδα, τον τελευταίο ενάμιση μήνα η παράταση της αγωνίας για τη συμφωνία με τους δανειστές έχει οδηγήσει σε επιτάχυνση των εκροών μετά τον σχετικά καλό Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έφτασε τα 7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου έχει ήδη ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.

Η GS σημειώνει ότι ενώ το όριο χρήσης του ELA αυξάνεται «με το σταγονόμετρο», οι τράπεζες δεν έχουν περιοριστεί προς το παρόν από τη διαθεσιμότητα εχεγγύων.