A- A+
Εξοφλήστε τα χρέη των καρτών σας άτοκα!
Την ευκαιρία να αποπληρώσουν με άνεση τα υπόλοιπα των πιστωτικών τους καρτών έχουν οι καταναλωτές, χρησιμοποιώντας τα προγράμματα μεταφοράς που προσφέρουν οι τράπεζες.

Ο ανταγωνισμός που έχει αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι της καταναλωτικής πίστης δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν «φουσκώσει» τους λογαριασμούς τους να εξοφλήσουν όλα τους τα χρέη, ακόμη και άτοκα.

Η υπηρεσία μεταφοράς υπολοίπων στις κάρτες λειτουργεί απλά. Κάποιος που εξοφλεί μία ή περισσότερες κάρτες μπορεί να μεταφέρει μέρος ή το σύνολο του χρέους του σε μια δεύτερη κάρτα. Το υπόλοιπο της πρώτης κάρτας μηδενίζεται ή μειώνεται κατά το ύψος του μεταφερόμενου ποσού.

Οι προσφορές των τραπεζών ποικίλλουν. Ορισμένες προσφέρουν άτοκη περίοδο που μπορεί να φθάσει ως και τους έξι μήνες, άλλες πολύ χαμηλό επιτόκιο, για εξόφληση του μεταφερόμενου ποσού σε διάστημα ως και δύο ετών και κάποιες άλλες επιτόκιο με έκπτωση ως και 50% σε σχέση με τα ισχύοντα, για αποπληρωμή χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρεώνεται ετήσια συνδρομή. Μια έξυπνη ιδέα λοιπόν, για κάποιον που θέλει να εξοφλήσει τα παλαιά του χρέη, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να επιβαρυνθεί με τόκους, είναι η μεταφορά του υπολοίπου του ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τράπεζα σε τράπεζα, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις περιόδους των χαμηλών ή μηδενικών επιτοκίων.

Η βρετανική τακτική

Την τακτική αυτή ακολουθούσαν για αρκετά χρόνια οι βρετανοί καταναλωτές, εκμεταλλευόμενοι τον ανταγωνισμό που υπήρχε στην τοπική τραπεζική αγορά. Οι τράπεζες πάντως, μόλις αντιλήφθηκαν ότι έχαναν σημαντικά ποσά από τόκους, άρχισαν σταδιακά να αποσύρουν τις προσφορές άτοκων αρχικών περιόδων και τις αντικατέστησαν κυρίως με προγράμματα που έδιναν τη δυνατότητα αποπληρωμής των μεταφερόμενων ποσών με χαμηλό επιτόκιο, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Αντίθετα, στη χώρα μας τα νοικοκυριά δείχνουν να προτιμούν περισσότερο για την εξόφληση των παλαιών τους οφειλών τα δανειακά προϊόντα της μορφής «όλα σε ένα», στα οποία μεταφέρουν όλα τους τα χρέη από δάνεια και κάρτες. Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, μετά την εμφάνιση των εν λόγω προγραμμάτων συγκέντρωσης οφειλών η ζήτηση για την υπηρεσία μεταφοράς υπολοίπου στις κάρτες μειώθηκε ως και 30%.

Τρεις τρόποι εξόφλησης

Το κέρδος για κάποιον που χρωστά 5.000 ευρώ και προχωρεί σε αναδιάρθρωση του χρέους του μπορεί να φτάσει ως και 870 ευρώ σε διάστημα μόλις δύο ετών. Αναλυτικότερα, το νοικοκυριό του συγκεκριμένου παραδείγματος έχει τρεις βασικές επιλογές για την πλήρη εξόφληση του χρέους του:

* Να συνεχίσει να καταβάλλει την ελάχιστη μηναία δόση, έστω 5% επί του εκάστοτε υπολοίπου, με επιτόκιο 13%. Για να εξοφληθεί το ποσό θα χρειαστεί να περάσουν περισσότερα από επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχει καταβάλει για τόκους το ποσό των 1.340 ευρώ, εκ των οποίων τα 870 θα έχουν καταβληθεί τα δύο πρώτα χρόνια.

* Να καταθέτει κάθε μήνα, όχι την ελάχιστη δόση, αλλά το ποσό των 200 ευρώ. Η κάρτα θα έχει εξοφληθεί ύστερα από 3,5 χρόνια, ενώ στα δύο πρώτα χρόνια θα έχει καταβάλει 840 ευρώ για τόκους, ενώ σε όλη τη διάρκεια αποπληρωμής οι τόκοι θα φθάσουν τα 860 ευρώ περίπου.

* Να μεταφέρει το υπόλοιπό του από τράπεζα σε τράπεζα ανά εξάμηνο, απολαμβάνοντας μηδενικό επιτόκιο. Καταβάλλοντος το ποσό των 200 ευρώ τον μήνα, θα έχει εξοφλήσει τα 5.000 ευρώ μέσα σε περίπου δύο χρόνια (25 μήνες), χωρίς να έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε τόκους. Αυτό βέβαια ισχύει με την προϋπόθεση ότι θα απαλλαγεί σε όλες τις περιπτώσεις από την ετήσια συνδρομή.

Ακολουθώντας την τρίτη πρακτική, το νοικοκυριό που χρωστούσε 5.000 ευρώ, όχι μόνο αποπλήρωσε το χρέος μέσα σε 25 μήνες, αλλά το έκανε και χωρίς να πληρώσει καθόλου τόκους, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα ανέρχονταν σε αυτή τη διετία τουλάχιστον σε 860 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αλλαγή τράπεζας ανά εξάμηνο χρειάζεται και λίγο... τρέξιμο, για την ακύρωση της πρώτης κάρτας και την έκδοση νέας ανά εξάμηνο. Υπάρχουν ωστόσο και ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, οι οποίες διεκπεραιώνουν όλες τις συναλλαγές που απαιτούνται με ένα απλό τηλεφώνημα του ενδιαφερομένου.