A- A+
ΥΠΟΙΚ: Πληρωμές με κάρτα στα νησιά, λοταρία και νομιμοποίηση καταθέσεων σε νέο σχέδιο νόμου
Σχεδόν έτοιμο είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο θα επιχειρηθεί να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης, για την υποχρεωτική χρήση καρτών στα νησιά, για τον επαναπατρισμό καταθέσεων και για την καθιέρωση λοταρίας για τις αποδείξεις.

Αναλυτικότερα, το φορολογικό πακέτο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα, για τα οποία έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους:

1) Φορολογική διοίκηση

Ανεξαρτητοποιείται η φορολογική διοίκηση περαιτέρω, με τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του μηχανισμού.

Βασικό ρόλο στο νέο όργανο θα παίζει ένα διοικητικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων.

2) Φόρος για αδήλωτες καταθέσεις

Θεσμοθετείται πλαίσιο για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο φόρος θα είναι κατ΄ αποκοπήν και θα κινείται μεταξύ 15% και 20%.

Αν τα χρήματα παραμείνουν εκτός Ελλάδος θα επιβάλλεται φόρος με υψηλότερο συντελεστή, ενώ εάν επαναπατριστούν και κλειστούν για ένα χρόνο σε προθεσμιακή, ο φόρος θα είναι χαμηλότερος.

3) Κάρτες στα νησιά

Καθίσταται η υποχρεωτική η χρήση κάρτας στα τουριστικά νησιά για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, ως πρώτο βήμα για την καθιέρωση του μέτρου σε όλη τη χώρα από το φθινόπωρο.

4) Λοταρία για τις αποδείξεις

Θα διενεργούνται κληρώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν οι φορολογούμενοι μέσω της συλλογής των αποδείξεων.