A- A+
Στα 3 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων το Μάιο - Έκθεση της Goldman Sachs για ρευστότητα
Πάνω από τα 3 δισ. ευρώ εκτιμά η Goldman Sachs τις εκροές καταθέσεων το Μάιο, καθώς η αβεβαιότητα οδηγεί ολοένα και περισσότερη ρευστότητα εκτός συστήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs για την Ελλάδα, τον τελευταίο ενάμιση μήνα η παράταση της αγωνίας για τη συμφωνία με τους δανειστές έχει οδηγήσει σε επιτάχυνση των εκροών μετά τον σχετικά καλό Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έφτασε τα 7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου έχει ήδη ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.

Οι αντοχές του συστήματος

Η GS σημειώνει ότι ενώ το όριο χρήσης του ELA αυξάνεται «με το σταγονόμετρο», οι τράπεζες δεν έχουν περιοριστεί προς το παρόν από τη διαθεσιμότητα εχεγγύων.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του οίκου, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι διαθέτουν εγγυήσεις με τις οποίες μπορούν να αντλήσουν έως και 114 δισ. ευρώ από τον ELA.

Εάν το «κούρεμα» που επιβάλλει η ΕΚΤ επί αυτών των ενεχύρων δεν μεταβληθεί, τότε το περιθώριο άντλησης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα ανέρχεται σε 38 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση ωστόσο που υπάρξει αύξηση του «κουρέματος» το περιθώριο αυτό θα μειωθεί σημαντικά, φέρνοντας πιο κοντά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Διαβάστε επίσης

* Νέα ανάσα ρευστότητας 1,1 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ - Η προθεσμία της Κυριακής