A- A+
Νέα ανάσα ρευστότητας 1,1 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ - Η προθεσμία της Κυριακής
Στην αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ προχώρησε την Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πλέον, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι μπορούν να δανειστούν έως και 80 δισ. ευρώ από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτή τη στιγμή έχουν δανειστεί περί τα 76,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν εκροές έως και 3,5 δισ. ευρώ, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Νέα προθεσμία (;)

Η ΕΚΤ με την απόφαση αυτή «άκουσε» τη δήλωση προόδου του Eurogroup για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές και δεν προχώρησε σε μέτρα περιορισμού της διοχετευόμενης ρευστότητας, παρά τις πιέσεις που δέχεται από μέλη του δ.σ.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει έως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει στάση την επόμενη εβδομάδα, πιέζοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση μέσω των τραπεζών.