A- A+
Πιέζουν για εναιίο συντελεστή ΦΠΑ 21% - 23% οι δανειστές - «Πάει» το 15%
Πιέσεις για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με πολύ λίγες εξαιρέσεις, στα επίπεδα του 21% - 23%, δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές, ώστε να βγει ο λογαριασμός.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών εκτιμούν ότι με τον ενιαίο συντελεστή στο 16% - 18%, δημιουργείται δημοσιονομικό κενό.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να διαμορφωθεί μεταξύ 21% και 23% και να υπάρξουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις για βασικά είδη, όπως τρόφιμα και φάρμακα, που θα διατηρηθούν κάτω από το 10%.

Τα προϊόντα

Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε θα υπάρξουν σημαντικές επιβαρύνσεις σε μία σειρά από προϊόντα. Συγκεκριμένα:

- Στάσιμος στο 23% ή ελαφρώς μειωμένος στο 21% θα παραμείνει ο ΦΠΑ για τα ακόλουθα προϊόντα: είδη ένδυσης - υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά.

- Από το 13% στο 21% ή 23% θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς,συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί.

- Στο μειωμένο συντελεστή, ο οποίος παίζει μεταξύ 6,5% σήμερα και 9% που προτείνουν οι θεσμοί, θα παραμείνουν εκτός απροόπτου φάρμακα και τρόφιμα.