A- A+
Χαιρέτησε την αποχώρηση Γιάνη το Eurogroup - Δήλωση προόδου - Τα βλέμματα στην ΕΚΤ τώρα
Με τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ είναι κυβέρνηση και τράπεζες μετά τη δήλωση προόδου στο Eurogroup για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, «καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής».

Ως πρόοδο το Eurogroup αναγνωρίζει την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας μας.

«Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση και έχει συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν.

Η επόμενη ημέρα

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζεται ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν την εργασία τους με τους θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μία επιτυχούς κατάληψης της αξιολόγησης εγκαίρως».

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το βασικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις.

Μόλις οι θεσμοί συνάψουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για ενδεχόμενη καταβολή των κεφαλαίων που απομένουν με βάση την υφιστάμενη συμφωνία.

Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Το θέμα είναι πλέον εάν τα παραπάνω είναι αρκετά για να πείσουν το δ.σ. της ΕΚΤ που συνέρχεται την Τετάρτη να μην προχωρήσει σε μέτρα περιορισμού του ρίσκου έναντι των ελληνικών τραπεζών.

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις η πίεση από μέλη του δ.σ. για «κούρεμα» των ενεχύρων που ενέχουν ελληνικό ρίσκο είναι έντονη.

Την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μίας εβδομάδας στο ισχύον καθεστώς, ώστε να προηγηθεί το Eurogroup και η ΕΚΤ να «πάρει γραμμή» από το κοινό ανακοινωθέν.

Τα capital controls

Εάν η ΕΚΤ δε θεωρήσει «αρκετή» τη δήλωση προόδου, μπορεί να περιορίσει τη δυνητική ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες από το Ευρωσύστημα.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις σε πρώτο χρόνο θα είναι κυρίως «ψυχολογικές», υπό την έννοια της αρνητικής επίδρασης στην εμπιστοσύνη.

Πραγματικό πρόβλημα θα υπάρξει όταν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι δε θα είσαι θέση να αναπληρώσουν τη ρευστότητα που χάνουν από τις εκροές καταθέσεων, λόγω ανεπάρκειας ενεχύρων.

Αν διαφανεί πως τα πράγματα οδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, οι αρχές θα αναγκαστούν να επιβάλλουν μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.