A- A+
ΕΤΕ: Ετοιμάζει πρόγραμμα ρύθμισης δανείων με διαγραφή κεφαλαίου για αδύναμους - Το σχέδιο
Ένα μεγάλο πρόγραμμα διαγραφών δανείων θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα η Εθνική Τράπεζα, με στόχο να ανακουφίσει οικονομικά αδύναμους πελάτες της.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σε συνάντηση με στελέχη του ομίλου, προανήγγειλε ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαγραφών δανείων.

Το πρόγραμμα θα προσομοιάζει σε αυτό που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων χάρισμα δανείων έως 20.000 ευρώ από προϊόντα καταναλωτικής πίστης, για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι πιλοτικά έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ρύθμισης στεγαστικών δανείων από τη Eurobank, που προβλέπει πάγωμα έως και για 4 χρόνια.

Στοχευμένες ρυθμίσεις

Ο κ. Φραγκιαδάκης αποκάλυψε ότι στο α' τρίμηνο του 2015 θα ληφθούν ενισχυμένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Όπως είπε, το νέο μοντέλο της Εθνικής από προϊοκεντρικό θα μετεξελιχθεί σε πελατοκεντρικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα το πετύχει χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, ώστε να απελευθερώσει εργαζομένους που θα ασχοληθούν με τον συμβουλευτικό ρόλο.

Στόχος της Εθνικής είναι το 50% των συναλλαγών να πραγματοποιείται μέσω εναλλακτικών δικτύων.

Το πρόγραμμα της Πειραιώς

Η διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, εκτός των άλλων δράσεών της, αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα διαγραφής ή προνομιακής ρύθμισης των οφειλών των οικονομικά αδύναμων πελατών της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση. Αυτοί οι πελάτες μπορούν να επωφεληθούν από τα εξής:

1. Καταναλωτικά δάνεια. Διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ, για όλα τα Καταναλωτικά Δάνεια και τις Πιστωτικές Κάρτες.

Οι πελάτες της τράπεζας που πληρούν τα κριτήρια θα παύσουν να έχουν οποιαδήποτε οφειλή από προϊόντα καταναλωτικής πίστης, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

2. Στεγαστικά δάνεια. «Παγώνει» τα δάνεια και διαγράφει τους τόκους για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάγονται στις διατάξεις του Νόμου 4320/2015.

Οι δανειολήπτες δε θα πληρώνουν δόση για το διάστημα που εντάσονται στο νόμο και δε θα χρεώνονται με τόκους.

Ωστόσο, θα υπάρχει ετήσιος επανέλεγχος των οικονομικών τους στοιχείων για να διαπιστωθεί εάν παραμένουν σε αδυναμία πληρωμής των δόσεών τους.

Το πρόγραμμα της Eurobank

Το νέο πρόγραμμα της Eurobank απευθύνεται σε δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες δόσεις των ήδη ρυθμισμένων δανείων τους.

Σε αυτήν την κατηγορία πελατών προτείνεται η ρύθμιση τύπου split balance, η οποία προβλέπει το διαχωρισμό του δανείου σε δύο μέρη:

  • Το πρώτο μέρος αποπληρώνεται κανονικά βάση μίας τοκοχρεολυτικής δόσης
  • Το δεύτερο τοποθετείται σε ένα άτοκο λογαριασμό και παραμένει «παγωμένο» για ένα διάστημα έως και 4 έτη.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η μηνιαία δόση του δανείου σε επίπεδα εξυπηρετήσιμα, βάση των εισοδημάτων του δανειολήπτη, ο οποίος για τέσσερα χρόνια απολαμβάνει μία άτοκη περίοδο χάριτος για μέρος του δανείου του.

Μετά την πάροδό της επανεξετάζεται η κατάστασή του. Ανάλογα με την εξέλιξη των εισοδημάτων του, μπορεί να γίνει εκ νέου διακανονισμός, να ξεκινήσει η αποπληρωμή του ή ακόμη και να διαγραφεί μέρος του δανείου εάν η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερεύσει.