A- A+
Handelsblatt: Παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα εξετάζουν οι πιστωτές της
Την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προβλέπει το Plan B των δανειστών σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Ο βασικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας της γερμανικής εφημερίδας είναι «Σενάριο Geuro».

Στο άρθρο αναφέρεται πως «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β», στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Το ξέρουν στην Αθήνα

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μάιερ δηλώνει στην «Handelsblatt» ότι σε συνάντησή του με τον τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα».

Ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό», λέει ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το ΔΝΤ.

geuro αντί euro

«Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο», συνεχίζει ο συντάκτης.

«Αντί με ευρώ, η Αθήνα θα πλήρωνε συντάξεις και μισθούς με την μορφή χρεογράφων. Με αυτό το «geuro», οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίσουν. Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του - οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ.

Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία. Την ίδια ώρα όμως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες εξαγωγές, διότι το κόστος τους θα πέσει, γεγονός που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές.

Εάν η οικονομία αναπτυχθεί πάλι και αυξηθεί η εμπιστοσύνη, το ‘geuro΄ και το ευρώ θα πλησιάσουν και πάλι σε αξία.

Το πείραμα θα έχει πετύχει», εξηγεί η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι το σχέδιο παραμένει ριψοκίνδυνο, καθώς το ‘geuro΄ θα μπορούσε να πέσει στην άβυσσο και μαζί του η ελπίδα για το τέλος της κρίσης. «Τότε θα απέμενε μόνο το τελικό Grexit», τονίζεται.