A- A+
Πώς θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων - Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που περιλαμβάνει τόσο αυξήσεις, όσο και μειώσεις, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει προαναγγείλει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα έως και το τέλος Ιουνίου.

Οι τιμές αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για τον ΕΝΦΙΑ του 2015, τον οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από το Σεπτέμβριο κατά πάσα πιθανότητα.

Μένει ο ΕΝΦΙΑ

Πάντως, δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τις αλλαγές αυτές σημαντικά ο στόχος εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά.

Κι αυτό διότι οι τιμές ζώνης αποτελούν μόνο έναν από τους 27 διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν το φόρο ακινήτων.

Ως εκ τούτου, εάν εφαρμοστούν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αυτές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 10%.

Εξάλλου, μέρος της μείωσης θα αναπληρωθεί από την αύξηση των τιμών ζώνης σε ορισμένες περιοχές.

Οι νέες τιμές ζώνης

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία», το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προβλέπει:

1. Μείωση τιμών

Mείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες.

Aυτό σημαίνει ότι στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, το ποσοστό της μείωσης των τιμών θα είναι μεγαλύτερο, ενώ αντίθετα σε περιοχές που η διαφορά είναι μικρή η μείωση των τιμών ζώνης θα είναι κάτω από 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδα, οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερα ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.

Oι μεγαλύτερες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, οι οποίες και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση (Aγία Παρασκευή, Xαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Mαρούσι, Γλυφάδα κ.λπ.). Στις ακριβές περιοχές, οι αντικειμενικές αξίες είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και τα 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, τιμές οι οποίες δεν εντοπίζονται πλέον στην αγορά ούτε με το...κιάλι.

2. Καμία αλλαγή

«Πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως της επαρχίας αλλά και του Λεκανοπεδίου (Ίλιον, Kερατσίνι, Nίκαια) οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών.

Στις περιοχές αυτές, οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50% για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς.

Ωστόσο για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την αύξηση των τιμών, που θα ανέβαζαν τους φόρους ακινήτων στο υπουργείο Oικονομικών, προσανατολίζονται να παραμείνουν αμετάβλητες.

3. Αύξηση τιμών

Aύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των ακινήτων (νεόδμητων) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Πρόκειται κυρίως για περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια χωρίς αυτή να αποτυπώνεται και στις αντικειμενικές αξίες.