A- A+
Προς το 18% φαίνεται να κλείνει η συμφωνία για τον ενιαίο ΦΠΑ - Όλα τα σενάρια
Σε υψηλότερα των αρχικών διαρροών επίπεδα φαίνεται πως κλείνει η συμφωνία για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς ο λογαριασμός με το 16% δεν βγαίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται από τη μείωση του συντελεστή για τα περισσότερα καταναλωτικά είδη και τις υπηρεσίες από το 23% στο 16% δεν αναπληρώνεται από την αύξηση του μειωμένου 13% στον ενιαίο συντελεστή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως καταλήγουν σε έναν υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος τοποθετείται στα επίπεδα του 18%.

Από εκεί και πέρα συζητούνται η κατάργηση της έκπτωσης του 30% που παρέχεται στα νησιά, αλλά και τα προϊόντα που θα παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6,5%, ο οποίος επίσης παζαρεύεται για να αυξηθεί.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τις έως σήμερα συζητήσεις, οι αλλαγές στον ΦΠΑ αναμένεται να είναι οι εξής:

- Θα μειωθεί από το 23% στο 18% ο ΦΠΑ για τα ακόλουθα προϊόντα: είδη ένδυσης - υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά.

- Από το 13% στο 18% θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς,συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί.

Από την αύξηση υπάρχει σκέψη να εξαιρεθούν βασικά είδη διατροφής, όπως γάλα, ψωμί, αυγά, κτλ. με την μετάπτωσή τους στο χαμηλότερο συντελεστή που θα παραμείνει μετά τις αλλαγές.

- Στο μειωμένο συντελεστή, ο οποίος παίζει μεταξύ 6,5% σήμερα και 9% που προτείνουν οι θεσμοί, θα παραμείνουν εκτός απροόπτου φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων.