A- A+
Νέο «μαξιλάρι» €2 δισ. μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες έδωσε η ΕΚΤ - Στις 13/5 τα σπουδαία
Στην αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA προχώρησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δίνοντάς τους νέα ανάσα.

Η Ευρωτράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το όριο χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου εργαλείου της Τράπεζας της Ελλάδος στα 68,9 δισ. ευρώ, διατηρώντας στα 3 δισ. ευρώ το διαθέσιμο «μαξιλάρι» για την απορρόφηση των εκροών καταθέσεων.

Πρόκειται για τη 13η φορά που η ΕΚΤ αυξάνει το πλαφόν δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να αναπληρωθεί η «αιμορραγία τους» από τη μείωση της καταθετικής βάσης, λόγω των αναλήψεων ιδιωτών και δημοσίου.

Μέσα σε ένα τρίμηνο, ο ELA έχει αυξηθεί από την ΕΚΤ σταδιακά κατά 19 δισ. ευρώ περίπου, διατηρώντας ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες.

Εν αναμονή του Eurogroup

Σημειώνεται πάντως πως τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται στα διοικητικά συμβούλια της Ευρωτράπεζας έντονες πιέσεις για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να προστατευτεί το Ευρωσύστημα από τον ελληνικό κίνδυνο, καθώς η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών καθυστερεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. ο Μάριο Ντράγκι δέχθηκε από ομάδα κεντρικών τραπεζιτών αφόρητες πιέσεις για την αύξηση του «κουρέματος» που επιβάλλεται στις ελληνικές εγγυήσεις.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το ανώτατο περιθώριο δανεισμού μέσω των μηχανισμών του Ευρωσυστήματος θα σημείωνε σημαντική μείωση, που μπορεί να φτάσει έως και τα 30 δισ. ευρώ.

Αναβολή μίας εβδομάδας

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι ανέβαλε τις όποιες αποφάσεις για την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να πάρει γραμμή από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Εάν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών ότι επίκειται συμφωνία με την Ελλάδα, τότε τα πράγματα ενδεχομένως να χαλαρώσουν.

Διαφορετικά, πάμε για «κούρεμα» στα ενέχυρα...