A- A+
Κομισιόν: Καταστροφική για Ελλάδα η αβεβαιότητα - Έρχεται μεγάλη ύφεση χωρίς συμφωνία
Στο 0,5% από 2,5% προηγουμένως αναθεώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος. Τι προβλέπει σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται τώρα αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά περίπου 0,5 % φέτος, πριν φθάσει το 2,9 % το 2016 (έναντι 2,5 % και 3,6 %, αντίστοιχα, με βάση τις χειμερινές προβλέψεις).

Η αύξηση αυτή θα είναι χαμηλότερη από το 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκε μεγέθυνση 0,8%.

Η αβεβαιότητα

Σύμφωνα με την Κομισιόν πάντως, ακόμη κι αυτή η απαισιόδοξη πρόβλεψη στηρίζεται στην παραδοχή ότι η αβεβαιότητα σύντομα θα τερματιστεί.

Προβλέπεται λόγος του ελλείμματος προς το ΑΕΠ -2,1 % του ΑΕΠ το 2015. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο δείκτης δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί το 2015 (φθάνοντας περίπου 180 %), πριν μειωθεί το 2016.

Το ποσοστό ανεργίας παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ και αναμένεται να μειωθεί μόνο ελαφρά από 26,5 % το 2014 σε 25,6 % το 2015 και σε 23,2 % το 2016.

«Κλειδί» η συμφωνία

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Dombrovskis,, «η σημερινή αστάθεια στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, μόλις πριν από πέντε μήνες η Ελλάδα βρισκόταν στο δρόμο προς ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ (προβλεπόταν 2,5% το 2015 σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις), δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας (100.000 το 2014) και υπήρχαν σχέδια για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος. Η Ελλάδα προσέβλεπε στην επιστροφή της στις αγορές.

«Από τις σημερινές εαρινές οικονομικές προβλέψεις προκύπτει μια διαφορετική εικόνα. Η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να είναι μόνο 0,5% το 2015 και οι προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά χειροτέρευσαν σημαντικά. Ακόμη και αυτή η αναιμική αύξηση εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ/ΔΝΤ έως τον Ιούνιο».

Ο χρόνος τελειώνει

Ό αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η αβεβαιότητα είναι καταστρεπτική για την οικονομία της Ελλάδας και τελικά για τον λαό της.

«Χωρίς οικονομική σταθερότητα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Χωρίς οικονομική σταθερότητα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν ούτε καταναλώνουν και τα κεφάλαια κατευθύνονται εκτός της χώρας» τόνισε ο ίδιος.

«Ωστόσο, οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα εξακολουθούν να υφίστανται. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει. Ο χρόνος τελειώνει» κατέληξε ο κ. Dombrovskis.