A- A+
Νομοθετούνται οι τελευταίες αλλαγές για τις δηλώσεις πριν το άνοιγμα του Taxis
Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων και των μισθωτών με «μπλοκάκι» θα περάσει από τη Βουλή το ΥΠΟΙΚ, πριν ανοίξει η εφαρμογή για τις δηλώσεις.

Πρόκειται για τις τελευταίες αλλαγές που πρέπει να νομοθετηθούν προκειμένου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015, που αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.

Οι δύο αλλαγές

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σχετίζονται με τα εξής:

- Ανείσπρακτα ενοίκια

Θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο, ώστε να αποφύγουν τη φορολόγησή τους.

- Εισόδημα από μπλοκ

Όσοι έχουν εισόδημα με μπλοκ παροχής υπηρεσιών θα μπορούν να φορολογούνται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως μισθωτοί.

Η διόρθωση αφορά όσους έχουν εκτός από μισθωτή εργασία και εισόδημα από μπλοκ και στο αν θα τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής του τρόπου φορολόγησής τους.

Σήμερα, όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία φορολογούνται για το μισθό τους με την κλίμακα των μισθωτών και για το εισόδημα από μπλοκ με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ.

- Αγροτικές ενισχύσεις / επιδοτήσεις

Με τροπολογία θα θεσπιστεί αφορολόγητο όριο για τις αγροτικές αποζημιώσεις χωρίς πλαφόν, όπως προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Οι προωθούμενες διατάξεις θα ορίζουν επίσης ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες έως του ύψους των 12.000 ευρώ για όλους τους αγρότες.

Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο φορολόγησης των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων για τις φορολογικές δηλώσεις του 2014, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να υποβάλλονται από την ερχόμενη εβδομάδα συνολικά για τα φυσικά πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης

* Δηλώσεις 2015: Οι τελικές οδηγίες του ΥΠΟΙΚ πριν το άνοιγμα του Taxis - Όλες οι αλλαγές