A- A+
Ρύθμιση για αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ μέσω τραπεζών προωθεί η κυβέρνηση - Ποιους αφορά
Νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ από τις τράπεζες στο Δημόσιο σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κάρτα, προωθεί το ΥΠΟΙΚ.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία θα καταστεί υποχρεωτική η απόδοση του ΦΠΑ στην εφορία κατά τη διενέργεια της συναλλαγής, με τροποποίηση του νόμου 3842/2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα αφορά σε τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών:

1. Τις συναλλαγές στα νησιά άνω των 70 ευρώ που θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ).

Το μέτρο θα αφορά στα νησιά που εμπίπτουν στο ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα κλπ) εφόσον ο πληθυσμός του θα ξεπερνά ένα όριο: 3200 ή 4200 κατοίκους.

2. Τις συναλλαγές συνολικής αξίας χιλίων πε¬ντακοσίων (1.500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώ¬ληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και

3. Τις συναλλαγές άνω των 3000 ευρώ μεταξύ επιτηδευματιών

Η απόδοση του ΦΠΑ

Για όλες τις συναλλαγές των τριών κατηγοριών που προαναφέρθηκαν, θα υπάρχει, βάσει της πρότασης, υποχρέωση να διενεργούνται με χρήση πιστωτικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής, τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής κλπ.

Η τράπεζα, στη συνέχεια, θα δεσμεύει το ποσό του ΦΠΑ και θα το αποδίδει στο Δημόσιο εντός πέντε ημερών.

Προβλέπεται επίσης ότι η τράπεζα θα χορηγεί βεβαίωση στον φορολογούμενο ώστε να τη χρησιμοποιεί για τον συνυπολογισμό του ποσού κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.