A- A+
Κωλοτούμπα ή …ελικόπτερο – Όλα τελειώνουν το Μάιο – Δε βγαίνει ο μήνας χωρίς τις δόσεις
Κρίσιμες για την πορεία της χώρας είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς για να βγει ο μήνας αναίμακτα θα χρειαστεί η εκταμίευση τουλάχιστον μέρους των δόσεων από τους θεσμούς.

Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου το Μάιο, για την καταβολή μισθών και συντάξεων και για την εξυπηρέτηση του χρέους, ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ περίπου, χρήματα που απλά δεν υπάρχουν.

Για να βρεθούν κάποιος πρέπει να κάνει πίσω: Είτε η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας οριστικά τις προεκλογικές …ασυναρτησίες ή οι δανειστές, απελευθερώνοντας την απαραίτητη ρευστότητα χωρίς η Αθήνα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Φόβος για τον πανικό

Τραπεζικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όχι απλώς για τα επόμενα χρόνια, αλλά για αρκετές δεκαετίες…

Με τα κρατικά ταμεία άδεια η κυβέρνηση καλείται να λάβει γενναίες αποφάσεις κόντρα στη ρητορική της Αριστερής Πλατφόρμας περί ρήξης εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν συνθήκες πανικού στους καταθέτες, που θα αναγκάσουν τις αρχές να λάβουν μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.

Η σύγκριση με Κύπρο

Θεωρούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το παιχνίδι δε γυρίζει εύκολα και πως για να επανέλθει η ομαλότητα θα χρειστούν πολλά δισ. ευρώ, τα οποία κανείς δεν είναι διατεθειμένος σήμερα να δώσει στην Ελλάδα.

Εκτιμούν δε ότι σε περίπτωση επιβολής capital controls στις ελληνικές τράπεζες, οι εικόνες μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο, με τους καταθέτες να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά των ΑΤΜ για να εξυπηρετηθούν, θα μοιάζουν ειδυλλιακές.

«Λίγες ώρες καθυστέρησαν να μπουν οι συντάξεις την περασμένη εβδομάδα και οι συνταξιούχοι αναστατώθηκαν, πηγαίνοντας στην τράπεζα 5 η ώρα το πρωί για να δουν αν μπήκαν τα χρήματά τους. Φανταστείτε να καθυστερήσουν μία ή δύο ημέρες τι έχει να γίνει» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ο εφιάλτης...

Ο Πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές: Εάν κάνει την «κωλοτούμπα», η παρτίδα για τη χώρα θα σωθεί, έστω και προσωρινά, δοκιμάζοντας ωστόσο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Το άλλο το σενάριο είναι το εφιαλτικό…