A- A+
Ποιοι φόροι αυξάνονται - Εγκαταλείπονται σχέδια για αύξηση αφορολόγητου και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
Μπαράζ νέων φόρων θα επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Μένει μέχρι νεωτέρας ο ΕΝΦΙΑ.

Για να «βγει» η φετινή χρονιά το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιό του περιλαμβάνει την αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη και πισίνες.

Επιπλέον, διατηρεί το αφορολόγητο όριο στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ δεν προχωρά στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που είναι από τους αποδοτικότερους φόρους έως σήμερα.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Το πλάνο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Σήμερα για καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,10%, ενώ για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,8%.

Σχεδιάζεται η αύξηση των συντελεστών κατά 50%. Δηλαδή για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 θα εφαρμόζεται συντελεστής 3,15% και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ συντελεστής 4,2%.

Φόρος πολυτελείας

Ο συγκεκριμένος φόρος επιβάλλεται σε ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου και σύμφωνα με το νομοσχέδιο δε θα αυξηθεί.

Επιβάρυνση θα υπάρξει για τα ΙΧ επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω, για τα οποία ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης και θα αυξηθεί στο 13%.

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Η επιβάρυνση το 2015

Αναλυτικά ο φόρος πολυτελείας του 2014, ο φόρος του 2015, εφόσον «περάσει» η αύξησή του και η επιβάρυνση ανάλογα με την ηλικία και τα κυβικά του οχήματος:

Διατήρηση ΕΝΦΙΑ - αφορολόγητου

Από την άλλη πλευρά, θα διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο φόρος να μειωθεί κατά 10% μεσοσταθμικά, δεδομένου ότι θα υπολογισθεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εισάγει τις νέες αντικειμενικές αξίες έως και το τέλος Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 καταβλήθηκε σε έξι δόσεις, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τέλος, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα εξεταστεί το 2016.