A- A+
Με χαμηλότερο φόρο η νομιμοποίηση καταθέσεων αν κλειστούν σε προθεσμιακή στην Ελλάδα
Κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει τη νομιμοποίηση των καταθέσεων που βρίσκονται εκτός Ελλάδος αλλά δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις των κατόχων τους με δύο τρόπους:

Πρώτον, εάν οι καταθέσεις μείνουν στο εξωτερικό προβλέπεται συντελεστής φορολογίας που εκτιμάται στο 20%

Δεύτερον, εάν τα χρήματα επαναπατριστούν και τοποθετηθούν σε προθεσμιακή κατάθεση με διάρκεια 1 έτος σε ελληνική τράπεζα, θα παρέχεται έκπτωση επί του παραπάνω συντελεστή

Η διαδικασία

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο στους καταθέτες εξωτερικού να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους, πληρώνοντας σημαντικά μικρότερο φόρο εάν τις φέρουν πίσω στην Ελλάδα.

Όσοι επιλέξουν αυτόν τον τρόπο θα υποβάλλουν στην τράπεζα μία υπεύθυνη δήλωση ότι θέλουν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Μετά τον επαναπατρισμό η τράπεζα θα παρακρατά άμεσα το ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο και θα το αποδίδει στο δημόσιο την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.