A- A+
Στα 1,9 δισ. ευρώ περιορίστηκαν οι εκροές καταθέσεων το Μάρτιο - Πτώση μέσω προθεσμιακών
Στα 1,9 δισ. ευρώ περιορίστηκαν το Μάρτιο οι εκροές καταθέσεων στις τράπεζες, μετά από ένα τρίμηνο φωτιά κατά τη διάρκεια του οποίου «πέταξαν» 24 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου τα υπόλοιπα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 138,55 δισ. ευρώ έναντι 140,47 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Στο α΄ τρίμηνο του έτους οι συνολικές απώλειες διαμορφώθηκαν στα 21,73 δισ. ευρώ, ποσό που προήλθε κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών.

Η μείωση των προθεσμιακών

Συγκεκριμένα, την υπό εξέταση περίοδο τα υπόλοιπα των καταθέσεων προσυμφωνημένης διάρκειας διαμορφώθηκαν στα 67 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 14,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2014.

Στον αντίποδα, οι αποταμιεύσεις που διατηρούνται σε ανοιχτούς λογαριασμούς, με τα χρήματα σε πρώτη ζήτηση, μειώθηκαν κατά μόλις 1,9 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι οι καταθέτες θέλουν ανά πάσα στιγμή να έχουν τα χρήματά τους ελεύθερα, ώστε πχ. σε περίπτωση επιβολής κεφαλιακών περιορισμών να μπορούν ακόμη και από ένα ATM να κάνουν αναλήψεις.

Άλλωστε, στην Κύπρο οι προθεσμιακές καταθέσεις για ένα μεγάλο διάστημα μετά το «κούρεμα» δεν ήταν δυνατόν να «σπάσουν» και ανανεώνονταν αυτόματα χωρίς τη συγκατάθεση του καταθέτη.

Και αυτός ο φόβος έχει παίξει το ρόλο του για τη στάση που τηρούν οι αποταμιευτές τους τελευταίους μήνες.