A- A+
ΔΝΤ: Απόρρητο non paper για το Grexit - Υπαινιγμοί Σόιμπλε για Plan B - Φοβάται η FED
Ανεπίσημο έγγραφο του ΔΝΤ κάνει λόγο για διαδικασίες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, την ίδια στιγμή που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπαινίσσεται πως υπάρχει Plan B. Κίνδυνο Grexit βλέπει η FED.

Επανέρχονται στο διεθνή τύπο τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λίγες ώρες μετά το δραματικό Eurogroup της 24ης Απριλίου, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε απομονωμένος, δεχόμενος τα πυρά των 18 ομολόγων του.

Υπαινιγμοί Σόιμπλε

Φωτιές άναψε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ερωτηθείς για ενδεχόμενη προετοιμασία για το Grexit, σύγκρινε μία τέτοια διαδικασία με αυτές που προηγήθηκαν της γερμανικής ενοποίησης!

«Αν είχα ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι διαθέταμε σχέδιο ενοποίησης, όλοι θα είχαν πει ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν τελείως» τόνισε σχετικά.

Και πρόσθεσε πως «το να τίθεται αυτή η ερώτηση σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, εμπεριέχει ένα άλυτο δίλλημα».

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική: «Φυσικά υπάρχει αρκετή φαντασία, ώστε να φανταστούμε τι είδους πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν. Αλλά αν ένα υπεύθυνο μέλος της Ευρωζώνης, ή ένας υπεύθυνος πολιτικός, έπρεπε να απαντήσει αυτό το ερώτημα με ένα ‘ναι’ ή με ένα ‘όχι’, ξέρουμε τι θα συνέβαινε. Αν απαντούσε ‘όχι’, κάτι που έχω κάνει εδώ αρνούμενος να δεχτώ ακόμα και την ίδια την ερώτηση, τότε ξέρω ότι δεν θα με πιστεύατε».

Το non paper του ΔΝΤ

Σε άλλο δημοσίευμα, το περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι οι δανειστές έχουν διερευνήσει τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα κάνει λόγο για σχετικό non paper του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Στις σχετικές διεργασίες φέρεται να πρωτοπορεί το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα ήταν «διαχειρίσιμη», αν και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειάζονταν μέτρα προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις για ορισμένες «ευάλωτες χώρες», δηλαδή πιθανότατα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Θεωρείται ωστόσο ότι τα κεφάλαια του μηχανισμού ESM, καθώς και τα νέα εργαλεία παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαρκούν πλήρως για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Οδυνηρό για Ελλάδα

Αντιθέτως, για την Ελλάδα οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές, εκτιμούν οι ειδικοί του ΔΝΤ σύμφωνα με το Spiegel.

Το περιοδικό κάνει λόγο για εμπιστευτικό non paper που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο στο ΔΝΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την αποχώρηση από το ευρώ».

Μεταξύ άλλων οι συντάκτες του non paper φέρονται να απορρίπτουν τη σύνδεση του μελλοντικού εθνικού νομίσματος με το ευρώ, ώστε μέσω της υποτίμησης να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Εκτιμούν μάλιστα ότι η το νέο νόμισμα θα έμπαινε σε έναν κύκλο αλληλοτροφοδοτούμενων υποτιμήσεων: «καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές θα προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν το νέο νόμισμα με αποτέλεσμα, λόγω του φόβου για την απώλεια της αξίας του, να την επιταχύνουν κιόλας».

Επιπλέον η πενιχρή αξία του νέου νομίσματος στο εξωτερικό θα προκαλούσε δραματική αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και, τελικά, υπερπληθωρισμό.

FED: Κίνδυνος εξόδου

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θεωρεί ότι ο κίνδυνος μιας αρνητικής έκβασης της ελληνικής κρίσης έχει αυξηθεί και οδηγεί την Ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε εσωτερική έκθεση με τίτλο «Περιορισμένες οι επιπτώσεις στις αγορές, παρά την εντεινόμενη ελληνική κρίση», το τμήμα αναλύσεων αγορών της Fed βλέπει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα ρευστότητας, «η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Όπως εκτιμά, ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: α) αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, β) αν το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος και γ) αν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.