A- A+
Αναβλήθηκε η συζήτηση για το «χαράτσι» της ΔΕΗ στον Άρειο Πάγο - Πάει για Νοέμβριο
Για τον προσεχή Νοέμβριο αναβλήθηκε η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για τη συνταγματικότητα του νόμου για το λεγόμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Η σχετική συζήτηση επρόκειτο να γίνει την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Δημοσίου.

Ο εκπρόσωπός του υποστήριξε ότι λόγω της επείγουσας κατάστασης για την κυβέρνηση δεν έχει καταστεί δυνατή η σχετική διαβούλευση στο υπουργείο Οικονομικών.

Πρόσθεσε δε πως είναι απαραίτητη η αναβολή και επειδή από το συγκεκριμένο φόρο έχουν έως σήμερα εισπραχθεί περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ.

Το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο, παρά την έντονη αντίδραση των καταναλωτικών οργανώσεων και του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας.

Ποιος είναι ο φόρος

Ο λόγος γίνεται για το έκτακτο τέλος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), που επιβλήθηκε τη διετία 2011 - 2012, το οποίο το 2013 μετονομάστηκε σε ΕΕΤΑ και μειώθηκε κατά 10%, για να αντικατασταθεί το 2014 με τον ΕΝΦΙΑ.

Η παραπεμπτική απόφαση του Δ’ Τμήματος ΑΠ προς την Ολομέλεια κρίνει το «χαράτσι» αντισυνταγματικό και αν η άποψη αυτή υπερισχύσει τελικά, αυτό θα έχει ως συνέπεια να αναγνωριστεί ότι παράνομα εισέπραξε το κράτος περίπου 2 δισ. ευρώ για μία 2ετία και άλλο 1 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Οι περαιτέρω επιπτώσεις μπορεί να είναι «βαρύτερες» αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραπεμπτική απόφαση στηρίζει την επιχειρηματολογία της αντισυνταγματικότητας και στις εξαιρετικά «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Εάν η απόφαση είναι η ίδια υπάρχει ενδεχόμενο το δημόσιο να κληθεί να επιστρέψει τα ποσά που εισέπραξε στους ιδιοκτήτες ακινήτων.