A- A+
Τελεσίγραφο έως τη Δευτέρα στην Ελλάδα από την Ευρώπη - Τι διακυβεύεται για τράπεζες - μισθούς
Τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια κίνηση που θα «ξεμπλοκάρει» τις διαπραγματεύσεις έχει θέσει η Ευρώπη μετά το Eurogroup της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία πολύ σοβαρή εξέλιξη, η οποία αναμένεται να αποβεί καθοριστική για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μόνο τυχαίες δεν ήταν οι επιθέσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα και στον Γιάνη Βαρουφάκη, τόσο με δημόσιες τοποθετήσεις τους, όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup.

Οι πληροφορίες

Από την Παρασκευή το απόγευμα στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί η πληροφορία πως έχει δοθεί προθεσμία στην ελληνική πλευρά να πάρει μία συγκεκριμένη απόφαση μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποφευχθεί το ατύχημα.

Κάποιοι μιλούν για αίτημα του Eurogroup για αντικατάσταση του Βαρουφάκη, τον οποίο αποκάλεσαν μεταξύ άλλων τζογαδόρο, τυχοδιώκτη και ανεύθυνο.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο πως οι Ευρωπαίοι έχουν ζητήσει μόνο αυτό.

Οι διαρροές πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το σφυροκόπημα του Eurogroup κινούνται προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού, δείχνοντας πως η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Παραμονεύει ατύχημα

Όπως τονίζουν κύκλοι του Πρωθυπουργικού γραφείου, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει η συμφωνία», προσθέτοντας για το ...εσωτερικό ακροατήριο πως θα είναι και «έντιμη» και πολιτικώς διαχειρίσιμη, χωρίς εξωφρενικές παραχωρήσεις.

Πάντως, άνθρωποι που έχουν εικόνα των κρατικών ταμείων σημειώνουν πως από εδώ και στο εξής το ατύχημα παραμονεύει ανά πάσα στιγμή.

Όπως εξηγούν, μία «στραβή να κάτσει» και το Δημόσιο δε θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, με πιο βασική την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος πανικού στις τάξεις των καταθετών, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αν αυτό συμβεί, το κόστος επανάκαμψης της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας θα πενταπλασιαστεί. Το εθνικό νόμισμα θα είναι πιο κοντά από ποτέ...