A- A+
Άτοκο «πάγωμα» στεγαστικών από τη Eurobank
Ένα νέο πρόγραμμα ρύθμισης των στεγαστικών δανείων για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τρέχει πιλοτικά η Eurobank τις τελευταίες ημέρες.

Η σχετική ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο Μάιο, απευθύνεται σε δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες δόσεις των ήδη ρυθμισμένων δανείων τους.

Οι όροι του προγράμματος

Σε αυτήν την κατηγορία πελατών προτείνεται η ρύθμιση τύπου split balance, η οποία προβλέπει το διαχωρισμό του δανείου σε δύο μέρη:

  • Το πρώτο μέρος αποπληρώνεται κανονικά βάση μίας τοκοχρεολυτικής δόσης
  • Το δεύτερο τοποθετείται σε ένα άτοκο λογαριασμό και παραμένει «παγωμένο» για ένα διάστημα έως και 4 έτη.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η μηνιαία δόση του δανείου σε επίπεδα εξυπηρετήσιμα, βάση των εισοδημάτων του δανειολήπτη, ο οποίος για τέσσερα χρόνια απολαμβάνει μία άτοκη περίοδο χάριτος για μέρος του δανείου του.

Μετά την πάροδό της επανεξετάζεται η κατάστασή του. Ανάλογα με την εξέλιξη των εισοδημάτων του, μπορεί να γίνει εκ νέου διακανονισμός, να ξεκινήσει η αποπληρωμή του ή ακόμη και να διαγραφεί μέρος του δανείου εάν η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερεύσει.

Παράδειγμα

Έστω ένας δανειολήπτης με ανεξόφλητο υπόλοιπο 130.000 ευρώ, δανείου με εναπομένουσα διάρκεια εξόφλησης τα 30 έτη και επιτόκιο euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2% (τελικό επιτόκιο 2,1%).

Η μηνιαία δόση στο δάνειο αυτό ανέρχεται σε 487 ευρώ. Ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ποσό αυτό. Μπορεί να πληρώνει μόνο τα 300 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνεί με την τράπεζα τα εξής:

- Το δάνειό του σπάει σε δύο μέρη: Στο πρώτο ύψους 80.000 ευρώ που θα συνεχίσει να αποπληρώνει και στο δεύτερο, ύψους 50.000 ευρώ, το οποίο θα παρκαριστεί άτοκα σε ένα λογαριασμό.

- Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η δόση για τις 80.000 ευρώ ανέρχεται σε 300 ευρώ.

- Μετά την πάροδο της τετραετίας ο δανειολήπτης θα έχει αποπληρώσει κεφάλαιο 8.000 ευρώ και θα χρωστά συνολικά 122.000 ευρώ (72.000 ευρώ + 50.000).

Τότε θα γίνει νέος διακανονισμός ανάλογα με την εξέλιξη των εισοδημάτων του.

Εάν έχουν αυξηθεί και αποφασιστεί να συνεχιστεί κανονικά η αποπληρωμή του δανείου μέσα σε 26 χρόνια, η νέα δόση θα ανέλθει σε 508 ευρώ.

Εάν γίνει επαναρύθμιση του δανείου στα 30 χρόνια η δόση θα ανέλθει στα 457 ευρώ.