A- A+
Εισόδημα 4.300 ευρώ το χρόνο για τους Έλληνες που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες
Μέσο ετήσιο εισόδημα ύψους 4.290 ευρώ αποκτούν οι Αθηναίοι που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες μέσω online διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ο λόγος γίνεται για την Airbnb, την πιο γνωστή πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών στον κόσμο, από την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα κερδίζει 4.290 ευρώ το χρόνο, νοικιάζοντας τον χώρο τους σε τουρίστες για περίπου 68 διανυκτερεύσεις το χρόνο.

Πανελλαδικά, αυτή τη στιγμή οι καταχωρήσεις της Airbnb αντιστοιχούν σε 11.500 και από αυτές οι 2.500 είναι αυτή τη στιγμή για σπίτια στην Αθήνα.

Οι ενοικιάσεις στην Αθήνα

Από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, 720 οικοδεσπότες στην Αθήνα νοίκιασαν τα σπίτια τους σε τουρίστες και επισκέπτες της πόλης.

Ο μέσος όρος ηλικίας των οικοδεσποτών είναι τα 39 χρόνια, με ένα μεγάλο ποσοστό να ασχολείται με επαγγέλματα που σχετίζονται με την τέχνη, το σχέδιο ή τις δημιουργικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, οι οικοδεσπότες της Airbnb έχουν ανώτερη μόρφωση με το 91% να έχουν πτυχίο κολλεγίου ή πανεπιστημίου ενώ πάνω από τους μισούς έχουν εισόδημα μικρότερο από το μέσο όρο.

Η έρευνα

Τα νούμερα προκύπτουν με βάση τη έρευνα για τις επιπτώσεις από τις δραστηριότητες της Airbnb στην τοπική οικονομία της Αθήνας, με βάση το δείγμα των επισκεπτών αλλά και των Αθηναίων οικοδεσποτών κατά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2014.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η κοινότητα της Airbnb στην Αθήνα, συνεισέφερε συνολικά στην εθνική οικονομία 69 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και υποστήριξε περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, με ανοικτό ωστόσο το μεγάλο θέμα της φοροδιαφυγής από πλευράς των ιδιοκτητών που μισθώνουν τα σπίτια τους και φυσικά της σχετικής άδειας από τον ΕΟΤ.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο δεν έχουν προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τεχνολογία.