A- A+
Ιατρική περίθαλψη: Απλοποίηση διαδικασιών για 3 εκατ. ανασφάλιστους
Δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας με πιο απλές διαδικασίες θα αποκτήσουν οι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας. Οι παροχές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας υπολογίζονται σε 2,5 με 3 εκατομμύρια, οι οποίοι εξυπηρετούνται δωρεάν από ένα εκτεταμένο δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων.

Προώθηση αλλαγών

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ξανθός το υπουργείο Υγείας έχει επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων με επίκεντρο τη διεύρυνση του επιπέδου των παροχών , και του πεδίου των δικαιούχων και οι οποίες αναμένεται σύντομα να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Οι βασικές αλλαγές που εισάγονται είναι οι εξής:

• Οι πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα θα έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση στην πρόληψη και τη νοσηλεία.

• Αποκτούν το δικαίωμα διενέργειας και δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων, και σύμφωνα με τον υπουργό «αποκτούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων».

• Στο πεδίο των δικαιούχων θα συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά ανασφαλίστων κυρίως μεταναστών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, στη χώρα μας , προκειμένου να καλύπτονται εμβολιαστικά και να παρακολουθούνται.

Η νέα διαδικασία

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η όλη διαδικασία για τη νοσηλεία ανέργων και ανασφαλίστων στο Σύστημα Υγείας απλοποιείται, και ιδιαίτερα για τη νοσηλεία τους στα Νοσοκομεία, καθώς:

• καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί με προηγούμενες ρυθμίσεις και οι οποίες εισηγούνταν στις διοικήσεις τα αιτήματα νοσηλείας από ανασφάλιστους πολίτες,

• θεσμοθετείται η ύπαρξη βιβλιαρίου Υγείας ανασφαλίστου το οποίο θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ μέσω των ΚΕΠ, ώστε να μπορούν να απευθύνονται στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και στα Νοσοκομεία για δωρεάν περίθαλψη.

Τα Κοινωνικά Ιατρεία

Πάντως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργο Βήχα τα 14 κοινωνικά ιατρεία στην Αττική και τα 39 πανελλαδικά θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ώστε «κανείς να μην αισθάνεται μόνος στην κρίση».

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού λειτουργεί από το 2011 , σε εθελοντική βάση και έως σήμερα έχουν καταγραφεί 38.500 επισκέψεις.

Στα πλαίσια των παροχών συμπεριλαμβάνονται, δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παροχή ειδών βρεφικής ανάγκης, όπως γάλα, βρεφικές τροφές και πάνες, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς όπως λέει ο κ. Βήχας ο άνεργος και ανασφάλιστος κουβαλάει ένα σύνολο αρνητικών συναισθημάτων, όπως ενοχή, θλίψη, απογοήτευση, αλλά και καχυποψία, για το γεγονός ότι κάποιος του προσφέρει κάτι χωρίς αντάλλαγμα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που λειτουργεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), την πόρτα του οποίου , σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη έχουν περάσει έως σήμερα περίπου 55.000 άτομα.

Στο ιατρείο, γίνεται εξέταση των ασθενών από εθελοντές γιατρούς χορήγηση φαρμάκων , καθώς και εμβολιασμός παιδιών, ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων.