A- A+
Προσοχή! Νέο πλαστο e-mail της Εθνικής Τράπεζας για κλοπή στοιχείων
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας, καθώς τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί ένα πλαστό e-mail, σκοπός του οποίου είναι η απόσπαση προσωπικών δεδομένων.

Πρόκειται για τη μέθοδο phishing, που αφορά τη διόδευση των ανυποψίαστων χρηστών προς παραπλανητικές ιστοσελίδες–παγίδες με σκοπό την απόσπαση προσωπικών και εμπιστευτικών πληροφοριών.

Εν συνεχεία οι ηλεκτρονικοί ληστές με τις πληροφορίες αυτές χρεώνουν τις κάρτες του θύματος ή σηκώνουν χρήματα από το λογαριασμό του.

Το e-mail της Εθνικής

Τα τελευταία 24ωρα έχουν αποσταλεί χιλιάδες πλαστά e-mails (κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση), τα οποία ζητούν από τους παραλήπτες να μεταβούν στο υποτιθέμενο site της τράπεζας, ώστε να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους για να λάβουν τη νέα κάρτα της τράπεζας.

Η κομπίνα είναι καλοστημένη, διότι η τράπεζα όντως αντικαθιστά τις παλαιές ΕΘΝΟcash με τη νέα ΕΘΝΟcash PLUS.

Μόλις ο χρήστης πατήσει στο link μεταφέρεται σε μία νέα σελίδα που μοιάζει με αυτήν της Εθνικής Τράπεζας και του ζητείται η συμπλήρωση των στοιχείων της κάρτας.

Συγκεκριμένα, το e-mail αναφέρει τα εξής:

«Εθνική Τράπεζα θα αντικαταστήσει όλες τις κάρτες την ΕΘΝΟcash, με την ΕΘΝΟcash PLUS.

Παρακαλώ κάντε κλικ στο link, και να κάνει την επιβεβαίωση της διεύθυνσης του σπιτιού σας και την ΕΘΝΟcash κάρτα σας.

Οι πληροφορίες που θα υποβληθούν σε επεξεργασία και σε 7 εργάσιμες ημέρες θα παραλάβετε στο σπίτι σας τη διεύθυνση του νέου την ΕΘΝΟcash PLUS.»

Οι οδηγίες των τραπεζών

Για να μην πέσετε θύματα απάτης οι τράπεζες συνιστούν τα εξής για τις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές:

1. Διασφαλίστε το απόρρητο των προσωπικών σας στοιχείων

- Οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιείτε στο Internet Banking είναι αυστηρώς προσωπικοί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους μοιράζεστε. Οι Τράπεζες δεν πρόκειται για κανέναν λόγο και με κανέναν απολύτως τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί σας (π.χ μέσω e-mail, τηλεφωνικά) για να σας τους ζητήσουν.

- Απομνημονεύστε τους προσωπικούς σας κωδικούς και μην τους φυλάσσετε σε γραπτή μορφή.

- Μεταβάλλετε τους προσωπικούς σας κωδικούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποφεύγοντας να είναι προβλέψιμοι (π.χ. ημερομηνία γέννησης).

- Μη χρησιμοποιείτε σε άλλες ιστοσελίδες τους ίδιους κωδικούς με αυτούς που έχετε ορίσει στο Internet Banking..

- Χρησιμοποιείτε με ιδιαίτερη προσοχή το Internet Banking από υπολογιστές οι οποίοι δεν σας ανήκουν, όπως σε αεροδρόμια, internet cafe, κ.λπ. Μην αποθηκεύετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε αυτούς και μην αφήνετε ίχνη των ενεργειών σας (διαγράψτε τα προσωρινά αρχεία Internet & το ιστορικό ενεργειών που αποθηκεύτηκαν στον υπολογιστή κατά την πλοήγησή σας).

- Χειριστείτε με προσοχή - και, αν χρειαστεί, διαγράψτε - email που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς, σας ζητούν προσωπικά στοιχεία και περιέχουν συνδέσμους (links) ή συνημμένα αρχεία

2. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην ιστοσελίδα της Τράπεζάς σας

- Πληκτρολογείτε κάθε φορά τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της Τράπεζάς σας (αποφύγετε τη χρήση εξωτερικών συνδέσμων-links).

- Πριν πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης στο internet banking της Τράπεζάς σας , επιλέξτε το εικονίδιο (λουκέτο) στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης εισόδου στο Internet Banking και επιβεβαιώστε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζάς σας.

3. Προστατέψτε τον υπολογιστή σας

- Φροντίστε να ενημερώνετε με τις τελευταίες εκδόσεις ή προσθήκες το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και τα προγράμματα πλοήγησης (browser) που χρησιμοποιείτε.

- Εγκαταστήστε προγράμματα προστασίας του υπολογιστή σας (π.χ. anti-virus, anti-spyware, firewall) και φροντίστε για τη συχνή ανανέωσή τους και εκτελείτε συχνά έλεγχο ασφαλείας του υπολογιστή σας.

- Χρησιμοποιείτε προγράμματα μόνο από αξιόπιστες πηγές.

- Ενεργοποιείστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του προγράμματος πλοήγησης.