A- A+
Αυξάνεται ο κίνδυνος για capital controls στις ελληνικές τράπεζες - Εξετάζουν μείωση του ELA
Όλο και πιο κοντά στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έρχονται οι ελληνικές τράπεζες, όσο η κυβέρνηση δεν καταλήγει σε μία συμφωνία με την Ευρώπη.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomberg, στο οποίο αναφέρονται σενάρια για μείωση του ορίου χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του Ευρωσυστήματος.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στελέχη της ΕΚΤ έχουν καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη μείωση της ρευστότητας από τον ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς εντείνονται οι ενστάσεις στο διοικητικό της συμβούλιο για τη στήριξη της Αθήνας.

Εξετάζονται μέτρα

Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει πως η ΕΚΤ εξετάζει μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη της ΕΚΤ έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για την αύξηση του «κουρέματος» που επιβάλλεται στις τράπεζες για τα εχέγγυα που καταθέτουν όταν δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

«Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης» δήλωσε μία από τις πηγές του πρακτορείου.

Εάν η ΕΚΤ λάβει μία τέτοια απόφαση, με δεδομένη την πίεση που συνεχίζει να ασκείται στις καταθέσεις, ο κίνδυνος επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα είναι άμεσος.