A- A+
Πώς «πάτησαν» ξανά στο 2% τα επιτόκια στις προθεσμιακές
Κερδισμένοι είναι για μία ακόμη φορά οι καταθέτες που διατηρούν χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, λόγω της ανόδου των επιτοκίων μετά από μία μεγάλη πορεία πτώσης τους.

Οι τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο έχουν «περάσει» στα δελτία επιτοκίων τους αυξήσεις από την «πίσω πόρτα», ανταμείβοντας τους πελάτες τους που παρά το κλίμα αβεβαιότητας επιμένουν να έχουν τα χρήματά τους σε «κλειστούς» καταθετικούς λογαριασμούς.

Πέρασαν αυξήσεις

Η επιβράβευση αυτή δίνεται στους καταθέτες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων που ανοίγουν αποκλειστικά μέσω του e-banking, αλλά και μέσω προγραμμάτων που πληρώνουν σε …είδος, καθώς είναι συνδεδεμένες με προγράμματα επιβράβευσης πιστωτικών καρτών.

Μέσα στον Απρίλιο τόσο η Alpha Bank, όσο και η Eurobank, προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων τους στους online προθεσμιακούς λογαριασμούς που διαθέτουν στους πελάτες τους.

Πλέον, και οι δύο τράπεζες μέσω των συγκεκριμένων προϊόντων προσφέρουν ετησιοποιημένες ονομαστικές αποδόσεις της τάξης του 2%, έχοντας αυξήσει τα επιτόκια αυτό το μήνα έως και 20 μονάδες βάσης.

Δείτε εδώ το crash – test των online προθεσμιακών καταθέσεων

Επιβράβευση σε είδος

Εξάλλου, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσφέρουν πλέον προγράμματα που εκτός από τόκους, πληρώνουν τους καταθέτες και σε είδος, μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης των καρτών τους.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα επιτόκια των καταθέσεων αυτής της κατηγορίας είναι χαμηλότερα από τα λοιπά συμβατικά προγράμματα.

Ωστόσο, είναι πιθανό μέσω της επιβράβευσης, το τελικό όφελος για τον καταθέτη να διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Κι αυτό γιατί μπορεί το άθροισμα των τόκων και του οφέλους από την απόκτηση προϊόντων δωρεάν ή με έκπτωση μέσω της κάρτας, να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των τόκων που εισπράττεσαι από μία κλασική προθεσμιακή.

Εξάλλου, η επιβράβευση μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης δεν φορολογείται με 15%, όπως ισχύει με τους τόκους των καταθέσεων, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το όφελος.

Παράδειγμα

Μέσω των καταθέσεων αυτών τα επιτόκια μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 2%.

Έστω μία κλασική προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 3 μηνών ύψους 50.000 ευρώ με επιτόκιο 1,75% και ένα προϊόν ίδιας διάρκειας που προσφέρει επιτόκιο 1,65% συν πόντους στην κάρτα.

Στην πρώτη περίπτωση, ο καταθέτης θα λάβει στο τέλος του 3μήνου 50.186 ευρώ, ενώ στη δεύτερη 50.175 ευρώ πλέον 24.000 πόντους.

Οι πόντοι αυτοί αντιστοιχούν σε έκπτωση 67 ευρώ περίπου για την αγορά καυσίμων. Άρα η προθεσμιακή με το bonus, παρ΄ ότι έχει χαμηλότερο επιτόκιο συμφέρει περισσότερο.

Αν συνυπολογιστούν και τα 67 ευρώ η καθαρή απόδοση φτάνει στο 1,90%, ενώ το ονομαστικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,2%!

Η σύγκριση των προθεσμιακών καταθέσεων που είναι συνδεδεμένες με κάρτες