A- A+
Άρειος Πάγος: Κρίνεται η τύχη για το «χαράτσι» της ΔΕΗ - Προοπτική (;) επιστροφής του
Στον Άρειο Πάγο κρίνεται αυτήν την εβδομάδα η τύχη του έκτακτου τέλους ακινήτων που είχε επιβληθεί τη τριετία 2011 - 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι αποφάσεις.

Ο λόγος γίνεται για το έκτακτο τέλος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), που επιβλήθηκε τη διετία 2011 - 2012, το οποίο το 2013 μετονομάστηκε σε ΕΕΤΑ και μειώθηκε κατά 10%, για να αντικατασταθεί το 2014 με τον ΕΝΦΙΑ.

Η παραπεμπτική απόφαση του Δ’ Τμήματος ΑΠ προς την Ολομέλεια κρίνει το «χαράτσι» αντισυνταγματικό και αν η άποψη αυτή υπερισχύσει τελικά, αυτό θα έχει ως συνέπεια να αναγνωριστεί ότι παράνομα εισέπραξε το κράτος περίπου 2 δισ. ευρώ για μία 2ετία και άλλο 1 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Οι περαιτέρω επιπτώσεις μπορεί να είναι «βαρύτερες» αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραπεμπτική απόφαση στηρίζει την επιχειρηματολογία της αντισυνταγματικότητας και στις εξαιρετικά «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Εάν η απόφαση είναι η ίδια υπάρχει ενδεχόμενο το δημόσιο να κληθεί να επιστρέψει τα ποσά που εισέπραξε στους ιδιοκτήτες ακινήτων.