A- A+
Spiegel: Προκαταβολή 5 δισ. ευρώ από τον Πούτιν στην Αθήνα για τον αγωγό - Διαψεύδει η Μόσχα
Προκαταβολή 3 έως 5 δισ. ευρώ στην Αθήνα για τον αγωγό φυσικού αερίου είναι σύμφωνα με πληροφορίες να δώσει η Ρωσία, διευκολύνοντας ταμειακά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο, η απόφαση αυτή θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων, καθώς θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει προβλήματα ρευστότητας.

Η προκαταβολή αυτή αφορά μελλοντικά κέρδη που θα λάβει η Ελλάδα από τα τέλη διέλευσης, στο πλαίσιο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream που θα περνάει από τη χώρα μας.

Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη, με το Ρώσο πρόεδρο να αποφασίζει τη διέλευση του αγωγού μέσω Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο, «η απόφαση αυτή θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων».

Διάψευση από Μόσχα

Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος Πούτιν «μόνος του είπε στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα) ότι κανείς δεν ζήτησε βοήθεια».

«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε ο κ. Πεσκόφ στον οικονομικό ραδιοσταθμό της Μόσχας Business FM.

Σχόλιο Moneyonline.gr: Ελπίζουμε ο Πρωθυπουργός να μην παίξει το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου, απλά και μόνο για να κερδίσει μερικές εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους.