A- A+
Κραχ στη στεγαστική πίστη – Δεν πληρώνουν τις δόσεις ακόμη κι αυτοί που έχουν
Μεγάλη αύξηση των καθυστερήσεων καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια στο α΄ τρίμηνο του 2015, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Δεν πληρώνουν ούτε αυτοί που έχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2015 οι νέες επισφάλειες έχουν ήδη φτάσει στο 60% - 70% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί, το 2015 οι νέες καθυστερήσεις αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν σε σχέση με πέρυσι, ενώ με βάση τις προ των εκλογών προβλέψεις αναμενόταν κορύφωσή τους και έναρξη της πτωτικής πορείας.

Ραγδαία επιδείνωση

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η επιδείνωση στον τομέα των επισφαλειών είναι ραγδαία, καθώς υπό την προοπτική ενός νέου πλαισίου ρυθμίσεων, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, οι δανειολήπτες έχουν κηρύξει στάση πληρωμών.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ακόμη και δανειολήπτες με επαρκή εισοδήματα επιλέγουν να μην πληρώσουν τις δόσεις τους, ελπίζοντας ότι σε λίγους μήνες ένας νέος νόμος θα τους βελτιώσει τους όρους αποπληρωμής.

Επιπλέον, υπό το φόβο κατάρρευσης της χώρας και του τραπεζικού συστήματος, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αρκετοί οφειλέτες προτιμούν να κρατούν τις καταθέσεις τους εκτός συστήματος για …ώρα ανάγκης, παρά να πληρώνουν το δάνειό τους.

Μπλόκο ΕΚΤ

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι θα χρειαστούν έξι μήνες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για το νέο πλαίσιο ρύθμισης των δανείων.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι εάν πάρει τόσο καιρό για να ξακαθαρίσουν τα πράγματα, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα κεφαλιαακής επάρκειας.

Πάντως μία γεύση για το πώς υποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα οι δανειστές, πήρε ο κ. Σταθάκης από τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ στο σχέδιο νόμου για την παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με αυτήν, «το ευρύτερο πεδίο επιλογής των δανειοληπτών, ξεπερνά την προστασία των ευάλωτων και χαμηλού εισοδήματος οφειλετών, αντίθετα εμπεριέχει τον ηθικό κίνδυνο να δημιουργήσει σε "χρεοκοπίες στρατηγικής", υπονομεύοντας την κουλτούρα της εξόφλησης των χρεών και της μελλοντικής πιστωτικής ανάπτυξης».

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι το προσχέδιο του νόμου θέτει σαφέστατα διευρυμένα κριτήρια, σε σχέση με την προστατευόμενη ιδιοκτησία, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού, την αξία των κινητών και ακινήτων παγίων και των καταθέσεων.

«Είναι πολύ πιθανό ότι οι απαγορεύσεις στο προσχέδιο του νόμου, να δώσουν κίνητρα στους δανειολήπτες που δεν τελούν σε ανάγκη προστασίας, ώστε να μην είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους ή να τις μειώσουν σε σημαντικό βαθμό, παρότι θα είναι ικανοί να τις εκπληρώσουν», συνεχίζει η ΕΚΤ.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης είχε ζητήσει την άποψη της ΕΚΤ για το προσχέδιο του νόμου, το οποίο έχει ως στόχο του να προστατεύσει τους υπερχρεωμένους πολίτες από το να χάσουν την κύρια κατοικία τους- μια δέσμευση που έχει λάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προσχέδιο του νόμου προβλέπει προστασία για τις πρώτες κατοικίες των οποίων η αξία φτάνει τις 300.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες τους να μην έχουν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης τίθεται ένα ανώτατο όριο 500.000 ευρώ για την συνολική περιουσία του δανειζόμενου, του οποίου οι καταθέσεις και τα ρευστοποιήσιμα πάγια να μην ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Αυτοί οι όροι είναι σαφέστατα πιο επωφελείς για τους δανειολήπτες, σε σχέση με τον προηγούμενο σχετικό νόμο, του οποίου η ισχύ έληξε στα τέλη του περασμένου έτους.

Αυτός προέβλεπε προστασία για αξία ακινήτου μέχρι 200.000 ευρώ, ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και συνολική περιουσία του δανειολήπτη μέχρι 270.000.