A- A+
Εκροές καταθέσεων 3 δισ. ευρώ το Μάρτιο δείχνουν τα στοιχεία του ELA - Στα 107 δισ. ευρώ η εξάρτηση
Συνέχεια στις εκροές καταθέσεων και το Μάρτιο δείχνουν τα στοιχεία για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, η χρήση του έτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA) αυξήθηκε κατά 4,4% ή 2,87 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε το Μάρτιο στα 68,51 δισ. ευρώ έναντι 65,64 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ποσό που αν προστεθεί στον απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ ανεβάζει την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα στα 107,2 δισ. ευρώ.

Συνέχεια εκροών

Έκτοτε η ΕΚΤ έχει προχωρήσει στην αύξηση του ορίου δανεισμού από τον ELA στα 74 δισ. ευρώ, από τα οποία οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει χρήση των 70 δισ. ευρώ περίπου.

Αυτό σημαίνει πως στο πρώτο μισό του Απριλίου έχουν δανειστεί επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την αναπλήρωση της ρευστότητας που χάνουν μέσω των καταθέσεων.

Εκτιμάται ότι στα τέλη Μαρτίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είχαν υποχωρήσει λίγο πάνω από τα 135 δισ. ευρώ, με απώλειες της τάξης των 27 δισ. ευρώ από τον περασμένο Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης

«Άμυνα» 4 δισ. ευρώ μέσω του ELA για τις ελληνικές τράπεζες - Νέα αύξηση 800 εκατ. ευρώ