A- A+
Σχέδιο για ελληνική χρεοκοπία με παραμονή στο ευρώ και στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ
Την πτώχευση της Ελλάδας εντός ευρώ, με ταυτόχρονη στήριξη των τραπεζών της, επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Zeit.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, στο Βερολίνο επεξεργάζονται ένα σενάριο που θα επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση ακόμη και μετά την χρεοκοπία.

Η Die Zeit αναφέρει ότι το Βερολίνο φοβάται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί τις επόμενες εβδομάδες στις υποχρεώσεις πληρωμών και αυτό θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Το σχέδιο για τράπεζες

Το σχέδο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ προβλέπει πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν στις οικονομικές συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και μετά μια ενδεχόμενη πτώχευση.

Προϋπόθεση για μια τέτοια παραχώρηση είναι όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Die Zeit, η Ελλάδα να συνεργαστεί και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεταρρυθμίσεων.

Αν αυτό δεν γίνει, το σενάριο εξόδου από το ευρώ είναι πιθανό. Ακόμα και τότε η Ελλάδα θα «συνδέεται» με την Ευρώπη - μέσω της ενίσχυσης των ροών από τις Βρυξέλλες για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς το δικό της νόμισμα.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit.