A- A+
Στροφή στην αγορά των Α/Κ στο α΄ τρίμηνο του 2015 υπό το φόβο του haircut στις καταθέσεις
Σημαντική αύξηση της ζήτησης για αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων καταγράφηκε στο α΄ τρίμηνο του 2015 στην Ελλάδα, υπό το φόβο ενός «κουρέματος» στις καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), το πρώτο τρίμηνο του 2015 το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 13,86 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 9,62% ή 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2014.

Η άνοδος αυτή αποδίδεται στη μετατροπή καταθέσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, υπό τον κίνδυνο ενός «κουρέματος» στις καταθέσεις ή επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.

Στροφή σε Α/Κ

Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων έκλεισε με αύξηση του συνολικού ενεργητικού κατά 17,2% από την αρχή του έτους με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στις 31/3/2015 να διαμορφώνεται σε 7,09 δισ. ευρώ.

Οι εισροές στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν σημαντικές ύψους 995,5 εκατ. ευρώ, και πραγματοποιήθηκαν από εισροή κεφαλαίων σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων κεφαλαιαγορών τα οποία διαχειρίζονται ελληνικές ΑΕΔΑΚ, κυρίως στις κατηγορίες των ΑΚ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας και των Funds of Funds.

Στο μέτωπο των αποδόσεων, αυτές διαμορφώθηκαν θετικά σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες πλην των Μετοχικών ΑΚ Ελλάδας, των Σύνθετων ΑΚ Ειδικού Τύπου και του Ομολογιακού ΑΚ Υψηλής Απόδοσης.

Οι καλύτερες αποδόσεις

Τις υψηλότερες μέσες αποδόσεις ανά κατηγορία κατέγραψαν τα Διεθνή Μετοχικά ΑΚ με 13,92%, τα Μετοχικά ΑΚ Ευρωζώνης με 13,73% και τα Μετοχικά Funds of Funds με 13,45%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των Μετοχικών ΑΚ Ελλάδας τα 14 από τα 28 ΑΚ υπεραπόδοσαν σε σχέση με το Γ.Δ. του Χ.Α. -6,15%, με αποδόσεις που έφτασαν μέχρι το 4,33%.

Η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων εμφανίζεται ισομερώς κατανεμημένη με σημαντικότερες από πλευράς ενεργητικών, τις κατηγορίες των ΑΚ Χρηματαγοράς (27% επί του συνόλου), των Ομολογιακών ΑΚ (19% επί του συνόλου), των Μετοχικών ΑΚ (17% επί του συνόλου) και των Μικτών ΑΚ (15% επί του συνόλου).